2016. január 1., péntek

Új Év, Új Blogsorozat: Népmesék nyomában a világ körül

Repertoárépítő gyakorlatnak indult, de kinőtte magát...

Új év, új tervek, új mesék, új blogsorozat.
2016-ban lesz tíz éve annak, hogy felfedeztem a mesemondást mint szakmát, és eldöntöttem, hogy belőlem pedig mesemondó lesz. Nagyon sok minden történt ez alatt a tíz év alatt (aki nem hiszi, olvasson vissza), és remélem, a következő évtized is ilyen kalandos lesz majd. Megünnepelendő az évfordulót, január beköszöntével új blogsorozatba kezdek.
A szerdánként folytatódó Feminista Magyar Népmesék mellett ezentúl vasárnaponként új bejegyzésekkel bővül a program. A sorozat címe: Népmesék nyomában a világ körül!

Miért?
Szeretném bővíteni a repertoáromat, és rávenni magam, hogy a világnak olyan sarkaiból is olvassak meséket, amiket eddig még nem fedeztem fel. Plusz szeretném megünnepelni a 10 éves mesemondó évfordulómat valami olyasmivel, amit már 10 évvel ezelőtt is tervbe vettem, csak sohasem jutottam el odáig... A "legalább egy mese a világ minden országából" az egyik legelső tervem volt, és ideje, hogy belevágjak végre.

Hogyan?
Először is, választok egy kezdőpontot. A választás Kínára esett, mert karácsonyra kaptam egy remek mesegyűjteményt, amiben a kínai Yunnan tartomány kisebbségi népeinek meséi és mítoszai vannak összegyűjtve.
Amint végeztem a mesegyűjteménnyel, keresek egy határos országot, ahová továbbléphetek. Beszerzek egy népmesegyűjteményt az adott országból, elolvasom, továbblépek... egészen addig, amíg mesék szárnyán körbe nem barangoltam az egész világot. Nagyjából 196 könyv elég is lesz hozzá... Amelyik országhoz nem találok népmesegyűjteményt (angolul, spanyolul, vagy magyarul), azokhoz vagy gyűjteményes kötetekből keresek meséket (legalább ötöt), vagy néprajzos cikkekből. Vagy, végszükség esetén, az Internetről.

És a blog?
Minden vasárnap írok egy rövid beszámolót arról, hol tartok épp a barangolásban, mit olvasok, és milyen érdekességeket fedeztem fel. Lehet, hogy egy-egy rövidebb mesét is közzéteszek majd, ha a forrás engedi.

Mettől meddig?
Fogalmam sincs. Kényelmes, nyugis, szórakoztató olvasgatást tervezek. Ez a program nem egyéves terv; akár több évig is eltarthat, míg körbeérek vele. Nem sietek sehová.
Az első bejegyzés január 10-én várható!

Csatlakozhatok?
Arra az esetre, ha valakinek kedve támadna velem (vagy a saját útvonalán) barangolni, a Moly.hu-n létrehoztam egy kihívást, amihez lehet csatlakozni.

Mindenkinek kellemes, boldog, mesékben gazdag új évet kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése