2023. február 27., hétfő

MythOff Budapest: Mítoszok Óceánja

Nagy nap volt február 16-a: három év kihagyás után a Mítoszok Csatája visszatért a Premier Kultcafé színpadára! Fogalmunk sem volt, mekkora közönségre vagy milyen hangulatra számítsunk, de az este minden várakozásunkat felülmúlta. Hetvenen jöttek el, hogy velünk ünnepeljék a visszatérést! Témának ezúttal az éltető vizet választottuk. Már hónapokkal előre megpörgettük a szerencsekereket, és ki-ki ahhoz a témához választott mítoszt, amit véletlenszerűen kapott: volt közöttük hó, jég, Földközi-tenger, minden.

Íme, a műsor:

1. kör: Életmentő hősök

A programot Dala Dániel nyitotta meg, a Gilgames-eposz özönvíz-mítoszával, sok humorral és lendületes előadásmóddal. A másik hős a nart eposz világából érkezett, Hajós Erika tolmácsolásában; Szoszrukó egy hóvihartól mentette meg a társait, és egy tó vizébe fagyasztott egy óriást.

Szavazókérdés: Mit rendelnél szívesebben egy mitológiai témájú étteremben: mezopotámiai sört arany szívószállal, vagy nart túrós puliszkát?

A győztes: Az emberek többsége túrós puliszkára vágyott.

A díj: Izomlazító hatású fürdősó, elfáradt hősöknek.

2. kör: Víz és szerelem

Nem sokkal jártunk Valentin-nap után, így a MythOff se maradhatott romantika nélkül. Nagy Enikő egy kínai történetet hozott a sárkánykirály lányáról, aki egy halandóhoz ment feleségül, és ketten együtt forrást fakasztottak; Bumberák Maja pedig egy indiai mítoszt egy folyóistennőről, aki beleszeretett az Arab-tengerbe.

Szavazókérdés: Kitől kérnél inkább stílus-tanácsadást: a sárkánylánytól vagy a folyóistennőtől?

A győztes: A sárkánylány

A díj: "Love" feliratú rózsaszín fürdősó

3. kör: Víz és szárazföld

Ebben a körben először Stenszky Cecília mesélte el nekünk Mózes történetét, és a zsidók átkelését a Vörös-tengeren (nem csak bibliai, hanem midrás-források alapján is). Másodjára a görög mitológia következett: én meséltem Délosz szigetének születéséről, szintén kevéssé ismert források nyomán.

Szavazókérdés: Milyen témájú szabadulószobába mennél inkább: "átkelés a tengeren", vagy "bolyongó sziget?"

A győztes: Délosz

A díj: Száraz köhögésre való fürdősó (értitek, "száraz")

4. kör: Az istenek haragja

Jó kis témával zártuk az estét: isteni büntetések voltak terítéken. Elsőként Gregus László mesélt Nepheléről, a felhőistennőről, és Ixiónról, aki megkívánta Hérát. Az est műsorát pedig nem más, mint Klitsie-Szabad Boglárka zárta, egy hawaii mítosz zseniális előadásával, amely Poliahu, a hóistennő bosszújáról szólt egy hűtlen szeretővel szemben.

Szavazókérdés: Kinek lennél szívesebben a pszichológusa?

A győztes: Hawaii

A díj: Nyugtató hatású fürdősó

A végén a hangulat kedvéért kisorsoltunk még két fürdősót a közönség soraiban is (köszönjük Enikőnek a remek ötletet).

Aki pedig lemaradt a mókáról, az se búsuljon: április 26-án Veszprémben, május 25-én pedig ismét a Premierben tartunk MythOffot! Itt tudjátok követni az eseményeket, vagy pedig itt iratkozhattok fel a hírlevélre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése