2023. május 13., szombat

MythOff Veszprém: Komolyra fordulnak a dolgok

Több, mint öt év és egy világjárvány után, április végén a Mítoszok Csatája ismét elhagyta Budapestet, és Veszprémbe látogatott. Stenszky Cecília, csapatunk veszprémi tagja szervezte meg az eseményt a Skorpió Irish Pub-ba, ahol öt évvel ezelőtt is meséltünk. Ezúttal négy fővel vonultunk ki, de hat történetből állt a program; huszonöt fő körüli közönség töltötte ki a pub rendezvénytermét, és merült el, enni- és innivalóval felszerelkezve, a mítoszok világában.

Mindannyian olyan mítoszokat hoztunk, amik éppen foglalkoztatnak bennünket. Csak menet közben döbbentünk rá, hogy elég súlyos témákkal sikerült készülnünk... Így zajlott a program:

Első kör: Élet és halál

Erős kezdés volt ez a téma az estének. Dala Dániel egy meglehetősen véres és tragikus oszét nart történetet mesélt a fandir nevű hangszer születéséről, Stenszky Cecília pedig Istár alvilági útját ecsetelte nagy költőiséggel.

Szavazókérdés: Melyik sorsot választanád a halálod után - hogy hangszer készüljön belőled, vagy hogy az alvilág királynőjét szolgáljad?

Győztes: Döntetlen lett a szavazás!

Második kör: Tűztolvajok

Ebben a körtben két nart történet versengett egymással, az abház és a csecsen hagyományból. Hajós Erika arról mesélt, hogyan lőtt le a hős Szoszrukó egy csillagot az égről, és lopott tüzet egy óriástól; én pedig a Prométheusz-mítosz csecsen változatát meséltem a hős Pharmatról, aki a saját élete árán szerezte meg a tüzet az embereknek.

Szavazókérdés: Ha világítástechnikai céged lenne, melyik hőst bíznád meg beszállítóként?

Győztes: Pharmat

Harmadik kör: Átkok és asszonyok

Ebben a körben Danival dupláztunk egyet. Ő Macha átkát mesélte az ír mitológiából, amelyben egy tündérasszony megátkozza Ulster férfiait, hogy ha országukat támadás éri, kilenc napig szülési fájdalmaik legyenek. Én pedig Kasszandráról meséltem, annak örömére, hogy nemrég találtam olyan forrást, amelyben a jósnő túléli a trójai háborút.

Szavazókérdés: Melyik átkot vállalnátok be inkább?

Győztes: Kasszandra

A díjak kézzel mártott méhviasz gyertyapárok voltak, így még a döntetlen csapat is meg tudott rajtuk osztozni.

Ígérjük, nem várunk újabb öt évet a következő látogatással! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése