2024. május 1., szerda

MythOff Budapest: Csillagképek mítoszai

Április 25-én megint Mítoszok Csatája volt a Premier Kultcaféban. A témát ezúttal a közönség szavazta meg, még februárban: a Csillagképek nyertek, így erre az estére mindannyian csillagos mítoszokkal készültünk. Lelkes közönségünk volt, kis híján telt házzal, és a csillagokat is lemeséltük nekik az égről!

Az est házigazdája Nagy Enikő volt, a körök pedig az alábbiak szerint alakultak:

1. kör: Csillagokba írt szerelem

Ebben a körben Hajós Erika egy ausztrál mítoszt mesélt az Orión övének születéséről, Nagy Enikő pedig a Pásztorfiú és a Szövőlány kínai legendáját.

Szavazókérdés: Hová mennél inkább wellness hétvégére, a tóhoz ahol a Szövőlány fürdött, vagy az ausztrál termálvizes forrásokhoz?

A győztes: Kína


2. kör: Titkos tudás

Ebben a körben én meséltem Palamédész történetét, a hősét, akit kiírtak az Íliászból (és aki a Mérleg csillagképpel áll kapcsolatban). A másik mesélő Dala Dániel volt, aki a Kígyótartó csillagkép kapcsán mesélt Polüidoszról és Glaukoszról.

A szavazókérdés: Kit bíznál meg szívesebben babysitteléssel, Palamédészt vagy Polüidoszt?

A győztes: Palamédész


3. kör: Skorpiók

Ebben a körben mindkét mítoszban felbukkantak skorpiók. Stenszky Cecília mítoszában, amely Prokriszról szólt, Minósz királyt átkozta meg a felesége nagyon csúnya módon, Klitsie-Szabad Boglárka pedig Orión történetét hozta el nekünk, akit skorpió szúrt halálra.

Szavazókérdés: Ki legyen a következő vadászati világkiállítás díszvendége?

A győztes: Orión



4. kör: Tejút

A Tejút mítoszai közül először Gregus Laci mesélt nekünk egy izgalmas hawaii sztorit, majd Bumberák Maja zárta az estét Geb és Nut egyiptomi mítoszával.

Szavazókérdés: Mit ajándékoznál szívesebben a párodnak, hawaii önvédelmi tanfolyamot, vagy Geb és Nut szerelmi tanácsadást?

A győztes: Hawaii


A győztes mítoszok mesélői - és a közönség szerencsés tagjai - fluoreszkáló csillagokat vihettek haza magukkal, valamint Milky Way csokit vagy apró, csillagos fülbevalót.

A mesélés után még egy meglepetéssel is készültünk a közönségnek: amíg a szavazatok számlálása zajlott, Varga-Fogarasi Szilvia kerekasztal-beszélgetést vezetett a színpadon, ahol mesélhettünk az egyes mítoszok hátteréről, és a munkáról, amivel a fellépésekre készülünk. Remek kérdések hangzottak el, és úgy tűnt, a közönségnek is bejött az ötlet, úgyhogy megtartjuk legközelebbre is!

A fotókat köszönjük szépen Ambrus Leventének!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése