2010. január 8., péntek

Blogvendégség

Cinnamóni vizsgaszünetet tart, és vendégséget rendezett a blogján, hogy addig se maradjanak az olvasói olvasnivaló nélkül. A szerencsés meghívottak közül én vagyok az egyik, úgyhogy akinek kedve van, szökdécseljen át a Cinnamon-blogra és olvasson.

Itt a link.

És igen, megint csillagokról van szó ;)

5 megjegyzés:

  1. :) elolvastam, tetszett, de kommentelni ide fogok, mert amott nem hagyta. nagyon megfogott ez a vendégbejegyzésed, hogy első képeskönyv... nemrég apu említett egy furcsa csillagot, amiről talán a kínaiak egészen régen feljegyezték, hogy nappal is világít, ez ma a Rák-köd, amit ma távcsővel is alig látni. őt ajánlanám figyelmedbe, köszönetképp. :)

    VálaszTörlés
  2. Deee, hagyja :-) klikkelj a még nincsenek kommentek feliratra a cím alatt :-) a Hölgynek pedig ezer köszönet, gyönyörű lett :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm :) Örülök, hogy tetszik :)

    VálaszTörlés
  4. @ rigó: igen, a Rák-köd az egy 1054-es szupernóva maradványa. (Azaz előtte 6500 évvel történt, csak ennyi idő volt, mire ideért a fénye.) Akkoriban csak a kínai és az arab csillagászok jegyezték ezt fel, így az ő nevükhöz köthető az első szupernóva-feljegyzés :) A közepén még ott van a pulzár, csak az a látható fény tartományában nagyon halvány. (Viszont ha gamma-sugarakat nézed, akkor meg nagyon erősen virít az égen.)


    No és persze Cs-nek: jól sikerült a vendégcikk, gratulálok! Lehetett volna kicsit hosszabb is mondjuk, de hát még több kérdés talán már sok lett volna, ha pedig elkezded megválaszolni őket, akkor meg a vizsgáknak végképp lőttek volna :)

    Tényleg, még valami. "És ne higyjétek, hogy a csillagok nem figyelnek titeket." Hehe. Kódolt üzenet? :P (Okés, tudom, hogy nem... azaz hogy tagadni fogod :P)

    VálaszTörlés
  5. Köszönjük az érdekes hozzászólást :)
    Nem tagadok semmit. Mesemondó vagyok, az a minimum, hogy tudom, milyen zsúfolt az égbolt :D

    VálaszTörlés