2011. február 7., hétfő

Szirénzene

Mostanában valahogy sokszor jutnak eszembe a szirének. Találtam róluk egy-két nagyon szép mesét, és mivel az utóbbi időben lépten-nyomon beléjük futottam teljesen különböző helyeken és módokon, úgy gondoltam, ideje írni róluk.
Érdekes módon eddig teljesen hidegen hagytak a szirének, különösebben sohasem foglalkoztam velük (pedig a tengeri legendák egyébként nagy kedvenceim); csak annyit tudtam róluk, amennyit egy gyakorló mesemondónak tudnia illik.
Olvasni kezdtem, és találtam pár érdekes dolgot.

1. A szirén, a hableány és a sellő (mermaid) három különböző dolog, bár gyakran összeolvadnak vagy összekeverik őket ilyen-olyan okokból. Utóbbi kettőért Andersen a felelős. A szirén és a sellő között az a különbség, hogy utóbbinak halfarka van, előbbinek pedig nincs.
Cserébe az ókori szirének (akik még Odüsszeuszt próbálták lecsalogatni a hajóról) még csak szépek sem voltak: madártestük volt, pikkelyes lábuk, és női arcuk. Csak a hangjuk volt szép. Később aztán, ahogy haladunk a romantika felé, egyre szebbek lesznek; emberi nővé változnak, és csak a lábuk marad madáré, majd az is átalakul. Később már hangszereket is kapnak, noha eleinte egyetlen eszközük a hangjuk volt.
2. A szirénekhez szokták hasonlítani Lorelei-t, aki ugyan nem is igazán népi, és inkább folyami, mint tengeri (valójában egy szikla a Rajna partján, azt is jelenti a neve, 'suttogó szikla'), de az közös bennük, hogy hajósokat csábítanak a végveszélybe. Pár héttel ezelőtt pont a Lorelei-sziklánál futott zátonyra egy tankhajó, és fel is fordult. Na szép.




3. Mindig gondolkozdtam rajta, mit csinálnak a szirének azokkal, akik a vízbe ugranak utánuk. A görögök szerint megölik és/vagy megeszik őket; mások szerint vízbe fojtják, vagy csak hagyják megfulladni. Olyat is olvastam, hogy korallá, hallá, egyéb tengeri herkentyűvé változtatják áldozataikat, így "játszanak" velük.















4. Olyat is olvastam, az olaszoknál, hogy szirének olyan nőkből válnak, akik a férfiak miatt vesznek vízbe, ilyen vagy olyan módon. Nekem ez egy szimpatikus elmélet - sok mindent megmagyaráz arról, miért is élvezik annyira a szirének, hogy férfiakat ölnek vízbe.

5. Egy 17. századi forrásban a szirének a többi állat között szerepelnek Noé bárkájának leírásában; külön rekeszt kellett építeni nekik. Ilyen rakománnyal nem irigylem az öreget... (Ez megint egy gyöngyszem. Noé bárkájának története nagy kincsesbánya...)

6. Egyes mesék szerint a szirének éjszakai lények; nappal alszanak.

Néhány érdekes szirén-feldolgozás:
Happletea (kis képregény az egyik kedvenc webes írómtól :D)
Szindbád és a Dreamworks nagy találkozása
Urban Pirate Sound System - Sing with the sirens

1 megjegyzés: