2018. október 6., szombat

A titokzatos Melusina (Népmesék nyomában a világ körül 98. - Luxemburg)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.

Luxemburggal megint belefutottam abba a problémába, hogy nem találtam teljes könyvet, amiben elegendő mese lett volna hozzá. A keresést különösen frusztrálóvá tette, hogy luxemburgi mesékből pedig szép színes bélyeg-sorozat is készült, csak éppen egyik mesének sem akadtam a nyomára (olyan nyelveken, amiken olvasok). Így aztán álljon itt egy csokor mindenhonnan összemazsolázott luxemburgi mesékből:

A bugyelláris, a pipa, meg a süveg
(Ebből a könyvből)
A Fortunatus-mese egy rövidített, zanzásított változata. A három varázstárgyat kártyán nyeri el a királykisasszony, és a hősnek egy anyóka segít (szarvat növesztő almákkal) visszaszerezni őket a tolvaj királylánytól.

Michel Michelkleiner szerencséje
(L. Bødker, C. Hole, G. D'Aronco: European Folk Tales)
Egy fiút kirabolnak az erdei banditák, és egy hordóba zárják, de egy róka segítségével kiszabadul, és úgy ráijeszt a rablókra, hogy pénzüket-aranyukat hátrahagyva elmenekülnek.

A furfangos szegény ember
(L. Bødker, C. Hole, G. D'Aronco: European Folk Tales)
Hét gazdag ember mindenféle módokon ártani akar egy szegény parasztembernek, de az mindig túljár az eszükön; pénzt csinál abból, hogy megölik az anyját, lerombolják a kemencéjét, és tóba akarják fojtani. A végén még arra is ráveszi a gazdagokat, hogy a tóba ugorjanak. Ehhez hasonlót olvastam már korábban is.

A szépséges Melusina
(Erről a remek honlapról)
Luxemburg, és talán Európa egyik legnépszerűbb legendája, a Luxemburg-ház eredettörténete. Siegfried lovag beleszeret Melusinába, a titokzatos vízitündérbe, aki azzal a feltétellel megy hozzá feleségül, hogy szombatonként egyedül maradhat. Sok év házasság és hét gyerek után a férj kíváncsi lesz, mit csinál a felesége szombatonként, meglesi a kulcslyukon keresztül - és megpillantja a tündér kádból kikandikáló halfarkát. Melusina elhagyja a férjét, és azóta is kísért a luxemburgi vár körül, megváltásra várva.

Melusina (katonalegenda)
(Szintén erről a honlapról)
Melusina megjelenik egy katonának, aki éjjel őrködik, és elmondja neki, hogyan lehet megváltani őt - egy tüzes kígyó szájából kell kivenni egy kulcsot. A katona azonban az utolsó pillanatban megrémül, és az átok nem törik meg.

A titokzatos Mélusine
(Szintén innen)
Ebben a verzióban Mélusine-t szerdánként nem szabad meglesni. A férje árulása óta a közeli Alzette folyó vizében él, vagy a vár alatti barlangokban kötöget; hét évente egy szemet köt csak, de ha befejezi a munkát, Luxemburg összeomlik majd.

A Doncols-i farkas
(Innen és innen)
Az egyetlen mese a bélyegekről, amit megtaláltam. Inkább helyi legenda, egy jellegzetes vándor figuráról, aki farkasbőrben járta a vidéket, történeteket adott elő arról, hogyan küzdött meg félelmetes farkasokkal (a farkasbőrökért fizetség járt), és érdekes színfoltja volt a régi világnak.




Hova tovább?
Belgiumba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése