2015. január 12., hétfő

"Hát vannak az amcsiknak népmeséi?" - Második rész: Molyember és barátai

Tulajdonképpen arra készültem, hogy valamiféle tudományos vagy kronológiai sorrendben fogom majd itt a témákat végigvenni - de közben elkezdődött az iskola, és ezért inkább Molyembert kaptok, mert ahhoz van kedvem.
A mai, amerikai eredetű meséket körbejáró bejegyzés a mitikus lények világába kalandozik el - mely alatt értünk minden olyan állatfajt, aminek létezésében sok százan hisznek megingathatatlnaul, még akkor is, ha nem ismeri el őket a tudomány. Őket sokszor kriptideknek nevezik, és a velük foglalkozó... öm, tudományág (a néprajzon kívül) a kriptozoológia.
Mivel az Amerikába érkező hódítóknak és bevándorlóknak sok létező, de számukra új lénnyel is meg kellett ismerkedniük (anno még én is megkíséreltem egy szkunksimogatást), nem csoda, hogy Amerika folklórja és városi legendái nyüzsögnek a kriptidektől. Itt van például rögtön egy remek kis térkép, ami feltüntet belőlük néhányat.
A teljesség igénye nélkül, íme pár zseniális kriptid a kedvenceim közül:

A nyugat-virginiai Molyember
Ő arról híres, hogy moly is, meg ember is, és ez már önmagában szórakoztató gondolat. 1966-ban látták először, és azóta népszerűsége (ha hihetősége nem is) töretlenül ível felfelé - olyannyira, hogy 2005 óta saját múzeuma (Molyember Múzeum és Kutatóközpont) és 2012 óta saját fesztiválja is van. Még szobrot is emeltek neki, hogy a lelkes amatőr kriptozoológusok tudják, mit keresnek. Több filmben is szerepelt, az egyikben például Richard Gere-rel együtt. Én személy szerint azon töprengek, miért nem gondolt még senki arra, hogy egy világítótoronnyal fogják be...

A Jersey rém
Mintha nem származna amúgy is elég ijesztő dolog Jersey-ből, a tetejébe még nekik van az egyik legrégebbi kriptidjük is, amit csak a Jersey Ördög néven emlegetnek. A legenda szerint 1735-ben született egy halandó anyuka és az ördög 13. gyermekeként (mármint az anyukának volt a 13. gyereke, nem az ördögnek). A leírás szerint kecskefejű, hártyás szárnyú szörnyeteg, ami megölte a bábaassszonyt, mielőtt elrepült az ablakon át. Ha hinni lehet a legendának (és miért ne hinnénk) a kis kedves lassan háromszáz éve kísérti a környéket.

A wyomingi szarvasnyuszi
Főleg kezdő vadászok szívasárá alkalmazott, északi lényecske, tulajdonképpen egy mezei nyúlból és két agancsból áll (Lepus temperamentalus). 2013-ban megkísérelték az állam hivatalos mitikus állatává avatni. Nem sikerült.

A Loveland-i békaemberek
Csak hogy a saját házam tájáról is idézzek érdekeset, íme az ohiói békaember. Elhagyatott autóutak mentén sporadikusan felbukkanó, nagyjából egy méter magas, humanoid békákról beszélünk, akiket 1955-ben láttak először. Sokak szerint közük van azokhoz a szintén nagy népszerűségnek örvendő mitikus gyíklényekhez, melyek közösségének Orbán Viktor köztudottan nem tagja, vagy de.

Chupacabra
Feltehetően délebbi országokból importált (avagy átvándorolt) kriptid, becenevén Kecskeszopóként ismert, mert hogy szereti kecskék vérét szivornyázni. Nagyon népszerű, sokat foglalkoztak vele, sokak szerint földönkívüli.

A Pope Lick szörny
Ami nagy csalódásomra, ígéretes nevével ellentétben, nem nyalogat pápákat.
(Különben meg hogyan lehet egy földraji helyet "Pápanyalásnak" elnevezni?... Nem tiltakozom, csak kérdezem.)

A wampusmacska
Csak hogy korábbi főhadiszállásomról, Kelet-Tennessee-ből is idézzek valamit. A wampusmacska egy mitikus nagymacska, ami néha nővé is változik, hogy vadászokat szívasson.

Mielőtt valaki megkérdezné: Amikor azt kérdezed, hogy vannak-e az amcsiknak népmeséi (főleg mert ilyenkor a legtöbb kérdező tipikusan amerikai eredetű hagyományos történetekre gondol), a válaszba ezek a történetek is teljes mértékben beleszámítanak. Szájról szájra járnak, rengeteg változatuk van, és nagyon sokszor korábbi, sokkal régebbi népi motívumokra vezethetők vissza. Emelett pedig végtelenül szórakoztatóak is.
Ne aggódjatok, sor kerül hamarosan azokra a népmesékre is, amikre ti gondoltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése