2017. június 10., szombat

Második Rufus és az Ördög (Népmesék nyomában a világ körül 41. - Saint Vincent és a Grenadine-szigetek)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körül! Aki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. Aki csatlakozni szeretne a világ körüli meseolvasáshoz, részt vehet a Moly.hu kihíváson. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.


Folk-lore of the Antilles, French and English I.
Elsie Clews Parsons - Gladys A. Reichard
American Folk-lore Society, 1933.

Azokhoz a karibi szigetországokhoz, amikhez égen-földön nem sikerült külön könyvet beszereznem, ebből a gyűjteményből olvastam fejezeteket. A három kötetes, közel kétezer oldalas mű szigetekre bontva közöl több száz népmesét, angolul és franciául.
Saint Vincent szigetéhez a kötetben összesen tíz mesét soroltak, amiket négy mesemondótól gyűjtöttek fel - a négy adatközlő kulturális háttere önmagában is látványosan kevert volt, akad benne német, portugál, karibi bennszülött, fekete, kubai, és "tengerész" is. A legfiatalabb (és az Ananszi-mesék forrása) tizennégy éves volt. Mind a tíz mese angolul szerepelt.

Fénypontok

A legjobb mese a tízből a Rufus király az ördöggel kártyázik című. Ebben Rufus (pontosabban Második Rufus) pont a kártyázást tanulta ki, mint királyi szakmát, aztán jól el is veszítette mindenét, az életével együtt, Don Pedro (az ördög) elleni partiban. Útnak is indult a pokolba, ahová három öregasszony igazította útba (akik mindhárman kávét és cukrot fésültek a hajukból). Végül Rufus csak megérkezett a pokolba, ahol találkozott az ördög három nevelt lányával (Éjjel Rózsái, Éjjel Holdfénye, Nappal Napsugara). Innentől a Rózsa és Ibolya mese formáját követte a történet - azzal a különbséggel, hogy Rufus az utolsó pillanatban elbaltázta a dolgot, és mégiscsak pokolra ment...
Volt egy bájos mese a szalagos kolibriról is, amit a mesében doktormadárnak hívnak (eredetileg jamaikai történet, egyébként, onnan került át a mesemondóval együtt a szigetre). Egy terhes asszony küldte el a madarat, hogy szóljon a férjének, eljött a szülés ideje. A jó szolgálatért kapta a kolibri kis fekete bársonysipkáját.

Kapcsolatok

Ha trickster - és főleg ha Ananszi - akkor természetesen előkerülnek megint a klasszikusok: Kátránybábu, eltrükközött kivégzés, halálos szikla, más állatok (jelen esetben Cápa és Oroszlán) átverése, bálna-elefánt kötélhúzás. Megjegyzés: Nem tudom, hogy a gyűjtés helyétől vagy késői időpontjától függött-e, de Ananszi több helyen is más állatként szerepelt a pók helyett - volt macska és farkas is, például.
Grenadához hasonlóan szintén felbukkant a tejfel-tolvaj macska esete, illetve volt egy csinos verzió a Terülj, terülj, asztalkám mesére - itt furkósbot helyett egy palacknyi tündér volt a végső ajándék, akik a dugó kihúzására jól elverték a tolvajokat...

Hova tovább?
Barbadosra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése