2016. július 10., vasárnap

MythOff Budapest - Mítoszok Meccse

Nem múlhat el nyár idehaza közös mítoszmesélés nélkül. Már össze is szerveztük májusban kis csapatunkat egy budapesti MythOffra, amikor valamelyikünknek leesett a tantusz, hogy aznap este, amikorra a termet béreltük, EB elődöntő is lesz - akkor még nem tudtuk, hogy a magyarok játszani fognak-e benne vagy sem, de mindenesetre esélyes volt, hogy a focilázzal kell majd versenyeznünk a közönségért. Ekkor támadt Szilvinek az a nagy ötlete, hogy ha legyőzni nem tudjuk, kombináljuk a kettőt: Rendezzünk EB témájú MythOffot!
És lőn.

A helyszín ezúttal a MüSzi volt a Blahán, és nagyon kellemes helynek bizonyult - volt hangulat, bárpult, hangosítás, és férőhely több, mint ötven embernek. Szükség is volt rá, mert a MythOff Budapest ismét nemzetközi rekordot döntött: A szavazócédulák megszámlálása után derült ki, hogy több, mint hatvan fős közönségünk volt! Megint kinőttük a helyszínt. Legközelebb lesz nagyobb...

A műsor ezúttal így alakult:

Első kör: Mítoszok Meccse
Ebben a körben annak a két népnek a mitológiáiból válogattunk, akik az aznap esti elődöntőben játszottak. Mivel csak négy nappal korábban derült ki a végleges felállás, mindketten rohamtempóban készültünk fel az előadásra.
A germán (német) sarokban: Varga-Fogarai Szilvia mesélte a Niebelung-ének egy részletét, melyben Szigfrid elosztotta a Niebelungok kincsét két törpe között, és ráfázott.
A breton (francia) sarokban: Zalka Csenge Virág, mivel gall mítoszt égen-földön nem talált, belenyugodott, hogy keresztény mítosz meséljen, mégpedig egy olyat, aminek elég látványos ősi kelta gyökerei voltak. Szent Hervé legendájára esett a választás, mert a vak bárdot a szelíd farkassal nem lehetett kihagyni.
A szavazókérdés: "Ha az EB döntőre a kincset rosszul elosztó Szigfrid, és a vak Hervé közül kéne bírót választani, melyikük döntésében bíznátok meg inkább?"
A közönség a vak bírót választotta.

Második kör: Mítoszok Vigaszágon
Ebbe a körbe olyan mitológiák kerültek, melyek csapatai már kiestek a bajnokságból, de meg szerettük volna mutatni, hogy a focin kívül más dolgokban viszont nagyon is jók.
A déli szláv (horvát/szerb/szlovén) sarokban: Lovranits Júlia több népmesei forrásból gyűjtött össze egy régi özönvíz-mítoszt, ami nem csak csodálatos, kerek egésszé állt össze, de nagyon szórakoztató is volt. A végén még tehénkolompolást is kaptunk élőben, egyenesben, hogy elűzze a rossz szellemeket.
A skandináv sarokban: Bumberák Maja mesélte a verses Edda egy részletét, melyben Thor menyasszonynak öltözve megy az óriások királyához visszaszerezni ellopott kalapácsát. A közönség nagyokat derült a szövegen; élőszóban gyönyörűen kijött belőle a humor...
A szavazókérdés: "Ha a dömsödi művelődési ház a Múzeumok Éjszakájára kiállítást szervez, és csak egy polc maradt üresen, akkor Thor menyasszonyi fátylát állítsák ki inkább, vagy Kurent isten izzadtságcseppjeit?"
A közönség Thor fátylára volt kíváncsi. Szólnunk kell a dömsödieknek.

Harmadik kör: Játék és versengés

Ebben a körben olyan történeteket hallhattunk, melyekben játékok, versenyek, és/vagy labdák szerepeltek.
A maja sarokban: Gregus László mesélte az Ikerhősök labdajátékát az Alvilág istenei ellen. Volt benne lefejezés, levágott fejjel focizás, szívkitépés, porrá égés, és minden más, ami egy tisztességes, mitikus meccshez szükségeltetik.
A görög sarokban: Nagy Enikőtől hallottunk Atalanté versenyfutásának mítoszát, végtelen eleganciával és finom humorral. Gurultak az aranyalmák, dobogtak a szívek, pirultak az arcok. Enikő nem csak az első MythOff egyik történetéhez kötötte vissza a mítoszt, hanem a égből hullott három mesemondó almához is...
A szavazókérdés: "Ha az Ikerhősöket és Atalantét a kérőjével letennénk egy mai focipályára, hogy játsszanak egymás ellen, melyik páros nyerné meg a meccset?"
A meccs állása 33-29 arányban az Ikerhősök javára dőlt el.

Mindhárom kör díja egy-egy gombfoci-készlet volt, amikben a játékosok képeit mitikus alakokra cseréltem ki: Az egyik csapat a görög istenekből, a másik az egyiptomiakból, a harmadik pedig az északiakból állt. Illett a témához, és a közönség is jót kuncogott rajta.

A témán és a közönség létszámán kívül másban is újítás volt ez a MythOff: Mivel terembérletet kellett fizetnünk, becsületkasszát állítottunk az ajtó mellé, és belépőt szedtünk, hogy tudjuk fedezni a költségeket. Lelkes hallgatóink bőségesen adakoztak a jó ügy érdekében - melyet ez úton is köszönünk!



Félretéve hivatalos beszámolói hangomat megjegyzem, hogy személyes véleményem szerint eddig ez volt a legjobban sikerült MythOffunk. Mindenki csodásan, színvonalasan, és lelkesen mesélt, és úgy tűnt, a közönség is jól érzi magát. Már várom, hogy legközelebb mivel rukkolunk majd elő... Ötleteink már vannak!

2 megjegyzés:

  1. Szép munka volt. Nagyon jól sikerült.

    Megjegyzés: Ha Thor fátyla ellen Kranyec (vagy nem tudom hogy hívják) életmentő bor-szőlőjét mutatják be Dömsödön, biztos még jobban megszorongatják a skandinávokat a szlávok.

    VálaszTörlés