2017. október 3., kedd

Szerelem és szívfájdalom - Spanyol mesemondó Budapesten

Ezen a héten abban a szerencsében is részem volt, hogy vendégül láthattam egy régi barátomat, Nelson Calderón kolumbiai mesemondót, akit még az első, Lausanne-i FEST konferenciáról ismerek. Nelson Bécsben járt fellépni, és átjött Budapestre is, két est erejéig - az egyiken tolmácsolással mesélt, a másikon pedig csak spanyolul. Mindkét előadás emlékezetes élmény volt!

Vasárnap este az RS9 színházban került sor a tolmácsolásos mesélésre, Szerelem és Szívfájdalom címmel. Nelson elsősorban saját maga által kitalált, megírt történeteket szokott mesélni, és az előadásában költészet keveredik humorral. Pergő nyelvű, izgága mesemondó, aki úgy is le tudta kötni a közönséget, hogy esetenkét várniuk kellett a tolmácsolásra; sokan már az előtt nevettek, hogy a magyar verziót meghallották volna. A történetek között volt meglepő (melyben Cupidó bűnronda csecsemőként született újjá a halandók között), szépséges (melyben a Halál szerelmes lett, és elfelejtett ölni), és kacagtató is (utóbbi egy kitalált személyes sztori volt, melyben egy lány tévedésből a mesemondóval ment el randizni egy chates ismerős helyett). Mindhárom történeten sóhajtottunk, nevettük, és gondolkodtunk is. Amerikában ritkán hallottam mesemondókat teljesen saját történeteket előadni - de Nelson nagy mestere a műfajnak.

Hétfő este a Noches de Cuentos keretei között a HellóAnyuban került sor a spanyol nyelvű mesélésre. Kellemes, nagyjából harminc fős közönség gyűlt össze, legtöbbjük dél-amerikai országokból. Itt "Egy utazó történetei" címmel változatosabb műfajú sztorikra került sor: Volt közöttük természetesen megint saját novella, de kolumbiai népmese és személyes sztori is. A közönség barátságos és lelkes volt; Magyarországon élő dél-amerikaiaknak jutalomjáték, hogy Nelson mesélt nekik, és ezt hangosan értékelték is. Ittuk a forró csokit meg a bort (ki mit), nevettünk, ámultunk, beszélgettünk. Utána még elvittük a mesemondót egy magyar étterembe is, ahol rajongását fejezte ki a gulyásleves iránt (és a Túró Rudi is ízlett neki!).

A látogatás egyetlen szépséghibája az volt, hogy a BKV az első villamoson azonnal megvágta a mesemondót 8000 Ft-ra, mert rendes jegy helyett átszállójegyet vett szegény. A jó hír az, hogy a lelkes közönségeknek köszönhetően sikerült visszaszereznie a tanulópénzt. Tervezzük, hogy meghívjuk majd megint, és hogy legközelebb mesemondó workshopokat is fog majd tartani. A hírekért kövessétek a Noches fe Cuentos vagy a Holnemvolt Fesztivál Facebook oldalát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése