2020. január 4., szombat

Kis szigetek, teli furfanggal (Népmesék nyomában a világ körül 149. - Comore-szigetek)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.

Indian ​Ocean Folktales
Lee Haring
National FolkLore Support Centre, 2002.

A könyv huszonhét mesét tartalmaz, melyek közül öt származik a Comore-szigetekről (a többi pedig Madagaszkár, Mauritius, Réunion és a Seychelle-szigetekről). A bevezetőben szó esik a szigetek mesemondó hagyományairól és történelméről (még egy hosszas kronológiai listát is kapunk). Minden szigetet rövid bevezető mutat be, a mesék előtt pedig mindig fel van tüntetve a mesemondó és a gyűjt neve is.
Mivel összesen öt comore-i mese volt a könyvben, írok röviden mind az ötről:

Az állatok jósa
Ennek a mesének volt egy befejezetlen eleje, meg egy külön vége. Az elejében egy kaméleon bosszút esküdött az elefánt ellen, amiért rálépett a fia lábára; a végében az állatok jósa megjósolta, hogy meg fog jelenni az ember, és mivel az oroszlán nem volt hajlandó elmenekülni előle, az ember furfangossággal legyőzte. Érzem, hogy valahol összefügg a két sztori, csak nem tudom, hogyan.

Alimtru és a keselyű
Egy legény feleségét elveszi a király, ezért csinál fából egy másik feleséget. A király azt is elveszi, mire a legény összehívja a madarakat, és egy keselyű segítségével ráveszi az uralkodót, hogy oldozza le az életre keltő amuletteket a második nőről. A fa-asszony ismét fává változik, és összeomlik tőle a királyi palota.

Furfangos Bunwaswi
"Távoli tűz" típusú mese, amelyben egy fickó kiállja a király próbáját, és eltölt egy éjszakát egy jeges hideg víztározóban, ám a király nem fizeti ki a jutalmát, mondván, hogy tüzet látott a távolban, az tartotta melegen. Bunwaswi a trickster erre lakomára hívja a királyt, ahol a tűztől távol teszi le a bográcsokat, és felelősségre vonja az uralkodót, amikor az panaszkodik, hogy így sohasem fog megfőni az étel...


A szegény ember története
Trotroc, a bajkeverő, el akarja nyerni a király lányát feleségül. A király mindenféle dolgokért szalajtja az ördögök királyához, de Trotroc mindig megoldja a feladatot, és végül elnyeri a lányt.

A titokzatos asszony
Egy lányt a tanítója el akar csábítani, ezért a lány megvakítja. A szülők viszont inkább a tanítónak hisznek, ezért a lány elmenekül otthonról, és új életet kezd. Mindenféle kalandokon megy keresztül, melyek során sokan ártani akarnak neki, de a varázserejével mindenkitől megszabadul. Végül férfiruhában gyógyító királyfi lesz belőle, és amikor a sok általa átvert ember gyógyulni jön hozzá, ráveszi őket, hogy vallják be a bűneiket.

Hova tovább?
A Seychelle-szigetekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése