2015. december 19., szombat

2015 Legjobb Sorozatai (Top 10)

2015 a végéhez közeleg, kitört a téli szünet, ideje behozni mindent, amire az év folyamán nem jutott idő. Mivel elkapott a szokásos karácsonyi nátha, és az utóbbi két napot sorozatnézéssel töltöttem, úgy gondoltam, összedobok egy listát az idei kedvencekről - a teljesség igénye és minden különösebb sorrend nélkül:

Jessica Jones
Az új Marvel Univerzum eddigi legjobb darabja, és nagy eséllyel az év egyik legütősebb feminista médiaterméke. A részletes véleményem itt olvashatjátok.

El Ministerio del Tiempo
A spanyol tévé idei szenzációja egy remek időutazós sorozat szerethető szereplőkkel, történelmi kalandokkal, és egy olyan nagyszabású interaktív rajongótáborral, amire az ország popkultúrájában még nem volt példa. Jó hír: Már vetítésre készen áll a második évad is! Itt írtam róla korábban.

The Affair
A Showtime idei nagy dobása, és meg is érdemli a dicséretet - a 2015-ös Golden Globe-on a legjobb dráma sorozatnak és a legjobb színésznőnek járó díjat is elvitte. A második évad méltó a kezdetekhez. A sorozat elsősorban struktúrájában kiemelkedő - ugyanazt a (férjet-feleséget megcsalós, családot rombadöntős) történetet két szereplő szemszögéből kísérhetjük, megfigyelve, mennyi apró részlet változik meg attól függően, egy férfi vagy egy nő emlékszik-e vissza rájuk. A második évadban már négy nézőponttal zsonglőrködnek az alkotók, és zseniálisan csinálják. Az egész sorozat tulajdonképpen a "keresd a húsz apró különbséget" játékok mozgóképes változata.

Shameless US (fent)
Mindmáig az egyetlen sorozat, amire azt merem állítani, hogy az amerikai verzió veri a brit eredetit. Bár sokan vígjátékként nézik, a Shameless tulajdonképpen dramedy (komikus dráma), ami humorral és iróniával mutatja be, milyen a mai Amerikában szegénységben élni, és mennyire nehéz saját erőből, "őszinte, kemény munkával" megközelíteni az amerikai álmot. Mivel kábeltévé sorozat (Showtime), nem szégyenlősködnek az egészen durva poénokkal sem.

The Flash
"Guilty pleasure" kategóriában - nem jobb egy átlag CW sorozatnál, de a DC univerzumnak eddig ez az egyetlen szerethető terméke. Egyrészt azért, mert Barry Allen és csapata végtelenül cuki a maguk enyhén kétbalkezes módján, másrészt pedig azért, mert a sorozat meglepően nagy változatosságot mutat reprezentáció terén (mind női karakterek, mind pedig kisebbségek szempontjából). Ja, és azért is, mert ez az egyetlen DC termék, ahol megengedtek maguknak némi humort és önkritikát, és letettek a vasbeton állkapcsú pátoszról.

The Expanse
Eddig csupán négy epizód ment le belőle, de megvettem kilóra. Jó anyagból (A Térség könyvsorozatból) építkezik, és évek óta ez az első SyFy sorozat, ami érdekes, nem klisé, és látványában is magas színvonalú. Kíváncsian várom az évad többi részét.

Better Call Saul
A nagy sikerű Breaking Bad méltatlanul alulrajongott spinoff sorozata. Történetében még talán komplettebb is, mint a BB volt; hasonlóan tökéletesen forgatott és rendezett, árnyalt történet, mely erősen közelít a tökéletes tévé élményhez. Aki eddig nem szerette Saul Goodmant, az most fogja. Komolyan.

UnReal
Teljesen váratlanul szaladtam bele ebbe a sorozatba, és eleinte azt hittem, kellemes nyári limonádé lesz - de nagyot tévedtem. A sorozat egy "A Nagy Ő" típusú valóságshow kulisszái mögött játszódik, ahol huszonöt fiatal nő verseng egy brit agglegény kegyeiért - a főszereplő azonban a sorozat stábja, akik minden eszközzel megpróbálják a saját céljaik felé terelgetni az eseményeket. A történet tulajdonképpen az érzelmi manipulációról és annak veszélyeiről szól, és az évad végére egészen sötét helyekre is elmerészkedik.

Flesh and Bone
És ha már a sötét történeteknél tartunk: Ha valaki nem élte ki a balerinák érzelmi kínjaiban való dagonyázást a Fekete Hattyúval, az most megteheti ennek a minisorozatnak köszönhetően. Külön érdeme, hogy rengeteget táncolnak benne, és gyönyörűen - valódi előadásokat láthatunk, képzett táncosokkal. Emellett ez a sorozat is komoly hangsúlyt fektet az érzelmi manipulációra, a mentális problémákra, és arra, hogy senki sem az, aminek látszani szeretne.

Fargo
Nagy eséllyel (ismét) az év legjobb sorozata (a metacritic szerint legalábbis). Az első évad gyakorlatilag megmutatta, mire teremtették az égiek televíziót; a második, amely még folyamatban van, tartja magát a minőséghez. Aki látta és szerette a filmet, feltétlenül nézze meg a sorozatot is; aki nem látta, az meg még inkább.

Mindenkinek jó tévézést kívánok 2016-ra is! És ha van tippetek jó sorozatra, írjatok a kommentekben :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése