2020. március 28., szombat

Rókák és hiénák (Népmesék nyomában a világ körül 161. - Dzsibuti)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.


Kép innen
Dzsibutiból sajnos megint csak nem sikerült könyvhöz vagy online mesegyűjteményhez jutnom, ezért úgy döntöttem, olvasok egy csokor mesét az Afar népcsoport hagyományából, akik leginkább Etiópia és Dzsibuti területén élnek. 

Tizennégy afar mesét találtam ezen a honlapon. A 90-es években gyűjtötték őket az afar szájhagyományból Etiópia Dzsibutival határos területein.

Fénypontok

A négy testvér és a hiénák történetében négy fiút hiénák támadtak meg az erdőben. Mind a négyük valaki másba helyezte a bizalmát: az egyik Istenbe, a másik a családjába, a harmadik az Anyaföldbe, a negyedik pedig megpróbált a hiénák jó szívében bizakodni. Nyilván a negyediket megették. Hasonlóan kicsit szomorú volt a hiéna és a szamár története, amelyben a szamár csodálta a hiénát és a barátja akart lenni, a hiéna viszont meg akarta enni a szamarat.
Nagyon klassz, kerek történet szólt egy okos lányról, aki egy ugyanolyan okos herceghez ment feleségül mindenféle találóskérdés-párbajok után, és még álruhában is felismerte a férjét. A mese végén a banditák által megölt férj még egy utolsó üzenetet küldött a feleségének, hogy igazságot tudjon szolgáltatni a gyilkosság ügyében.

Kapcsolatok

Volt egy klasszikus trickster-sztori amelyben három utazó eldöntötte, azé lesz az útravalójuk, aki a legszebbet álmodja (és míg ketten aludtak, a harmadik megette a kaját). Megint előkerült egy haszontalan dolgokat egyre nagyobb dolgokra cserélő bajkeverő is, aki azonban a történet végére túllőtt a célon, és kipusztította az egész családját.
Az ügyeletes trickster a róka volt; amikor az oroszlán ellopott egy borjút, és elhíresztelte, hogy az ő bikája szülte, a róka volt az, aki helyretette a csalást. Hasonló ügyben győzött a hiéna felett is. Gyors észjárása máskor is megmentette az oroszlántól, például amikor az élete és a kajája között kellett választania...

Hova tovább?
Szomáliába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése