2016. szeptember 30., péntek

Népmese Napja: Hová lettek a tündérek?

A mai nappal, a Népmese Napja alkalmából, új mesemondói körblogolást avatunk! Hétfőtől (október 3.) kezdve hetente jelentkezünk majd blogbejegyzésekkel egy-egy mesés, mesemondós témában. A sorozat címe Hetedhétfő, mivel terveink szerint hét héten keresztül fog tartani. A többi résztvevő mesemondó blogjait a bejegyzés végén linkeltem.

A mai napi bemutatkozó bejegyzés témája: A magyar népmesék tündérvilága.

A sok-sok tündéres és szórványosan felbukkanó törpés-manós mese közül valahogy mindig is vonzott egy bizonyos típus: Azok a mondák, legendák, és hagyományok, melyek megmagyarázzák, manapság miért nincsenek tündérek. A legtöbb történet szerint volt idő, amikor tündérek és emberek együtt, vagy legalábbis egymás mellett éltek a földön - de ez az idő elmúlt, valamilyen okból, és ma már csak az emlékeinkben (és meséinkben) él. Az alábbiakban felsorolok néhány mesét, amelyek megmagyarázzák, mi is volt az az esemény, ami véget vetett a földi tündérvilágnak.

(Forrásokat linkeltem a címekhez)


Tündérrózsa
Timaffy László közli több helyen is a tündérrózsa szigetközi legendáját. A tündérek békében élnek a halászokkal és aranyászokkal a folyók vidékén, mígnem egyszer "megromlik a világ," az emberek gyűlölködni kezdenek, és Tündér Ilona úgy dönt, egész népével elköltözik "más vidékre." Tündér Rózsa maradni szeretne, de csak úgy teheti meg, ha virággá válzotik; azóta szépséges vízi virágként figyeli az embereket.

A tündértó titka
Szintén Timaffy közli a cikolai Tündértó meséjét, miszerint régen tündérek éltek ott, vízalatti kristálypalotában. Amikor megromlott a világ, és az emberek gyilkolni kezdték egymást, a tündérek elmentek "messzire". Mivel azonban a szigetközi embereket szerették, ajándékul hátrahagyták az aranyhajukat (ebből lett az arany a folyókban) és a varázslatot, ami megszépít minden lányt, ha egy bizonyos éjszakán fürdik a tóban.

Bálványosvár
(Backáról nem találtam képet)
Backa vára
Benedek Elek meséli a mezőségi Backa várának legendáját. A várat tündérek építették, benne laktak sokáig, békében a síkságon lakon emberekkel... egészen addig amíg az emberek templomokat nem kezdtek építeni. A harangzúgás zavarta a tündéreket, és amikor az emberek kérésre sem hagyták abba a harangozást, a tündérek sereggel jöttek le a várból, és lerombolták a templomokat. Hamarosan azonban elapadt Backa kútja, és a szomjas tündérek az emberektől kértek vizet. Az emberek nem adtak nekik, így a tündéreknek el kellett vonulniuk új otthont keresni.

Macskarév
Ipolyi Arnold gyűjtött egy csallóközi mondát, mely szerint régen "szép aranyhajú tündérlányok" jártak át a Macskaréven a mogyorósi uraság kertjébe. Éjjelente megterítettek egy fűzfa alatt, és aki akart, velük lakomázhatott, vagy felszedhette a lábuk nyomán hulló aranyport. A jó világnak akkor szakadt vége, amikor egy vendég "rácsúnyított" a tündérek asztalára. A macskarévi révész másnap arany patkót talált a kompjában, azzal ki lett fizetve, a tündérek pedig örökre eltűntek. ("Mogyorós" itt valószínűleg a Pozsonypüspöki közelében lévő Mogyoróspuszta).

Tündérek Útja
Egy másik csallóközi legenda (szintén Ipolyitól) szerint a tündérek a vizekben laktak, aranyos-gyémántos ragyogó palotában, és uralták a vizeket egészen a tengerig. Amikor az emberek kapzsik és gorombák lettek, és egyre több aranyat követeltek a tündérektől, Ilona és népe az égbe költöztek; a Tejút a "Tündérek Útja," és a Tejút szigetén (a Hattyú farkánál) áll Tündér Ilona palotája. A monda szerint a királynő néha vissza-visszatér a földre hattyú vagy öregasszony képében, és keresi, vannak-e még igaz emberek; ha találkozik eggyel, a tündérek is visszatérnek majd.
(A mesének van egy Timaffy-féle változata is, csak épp nem találom a könyvet)

Miért nem lakik a földön tündér?
Örök kedvenc mesemondóm, Pályuk Anna egyik varázslatos, ám sötét hangvételű története. Egyes szám első személyben mondja el, hogyan indult el, hogy választ kapjon a kérdésre: Hová lettek a tündérek? Egy titokzatos, apró öregember meséli el neki, hogy a tündéreket az emberek vadászták le és irtották ki, bosszúból mivel éjjelente betegséget hoztak a gyerekeikre. A mese végén azonban újabb kérdés merül fel: Ki volt a titokzatos öregember, és hogyan tudott két vég vásznat megszőni és leszállítani mire Anna hazaért?...

A "tündérek elmennek" típusú mondák sok helyen megtalálhatók az európai néphagyományban. Szép, kerek változataik vannak például Írországban és az Egyesült Királyságban; Tolkien ezekre építette a saját történeteit, amikor arról írt, hogyan hagyták el a tündék Középföldét.

***

A többi tündéres, manós bejegyzést itt találjátok:

Varga-Foragasi Szilvia
Lovranits Júlia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése