2020. május 9., szombat

Szárnyaló csodák (Népmesék nyomában a világ körül 167. - Bahrain)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.


A következő néhány arab ország meséit két kötetből válogattam össze.


Folktales ​from the Arabian Peninsula
Tales of Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, The United Arab Emirates, and Yemen
Nadia Jameel Taibah & Margaret Read McDonald
ABC-CLIO, 2015.

A könyv bevezetőjéből képet kapunk az Arab-félsziget országainak történelméről és kultúrájáról. Bahrainból két mese van benne.

Folktales from the Arabian Gulf
A selection of popular tales collected in the field
Dr. Fayyiz Shayyagh, Sylvia Ismail
Doha, 2003.

A kötet meséi a Gulf Folklore Center archívumából származnak, amely hat öböl-menti államból gyűjti a néphagyomány elemeit immár majdnem negyven éve. A rövid bevezetőből megismerkedhetünk a központ munkásságával, a mesék válogatásának és fordításának folyamatával, és a női főhőssel rendelkező mesék kulturálist hátterével. Külön fejezet sorolja fel a mesekezdő formulákat. Bahrainból négy mese szerepel.

Fénypontok

Mohammad királyfi és a szárnyas paripa meséje egyrészt elbűvölő volt (repülő kastély, repülő paripa), másrészt nagyon mókás is, főleg amikor a királyfi a mostohája ellen készült vádiratot a repülő paripa hátáról szórta az emberek közé, mint egy röplapot osztó repülőgép... Szintén szerepelt szárnyas paripa A csodamadár meséjében, aminek egy nagyon szimpatikus vadászfiú volt a főhőse. Egy csodálatos madár segítségével a vadászfiú teljesítette egy kedves herceg kívánságait (még a menyasszonyát is megszöktette neki), és jó barátságban élt a madárral és a herceggel is életük végéig.
Mókásan indult A varázslatos tojások története, melyben egy férj véletlenül megette a felesége meddőség elleni gyógyszerét, terhes lett, és egy lánynak adott életet. A lányt kitette a vadonba, ahol gazellák nevelték fel, majd egy herceg rátalált, és feleségül vette.
Szép volt az az eredetmonda, mely szerint a bahraini források lehullott csillagok helyén születtek.

Kapcsolatok

Az erdész lánya sok más olyan mesére emlékeztetett, melyekben egy asszony álruhában háromszor egymás után elcsábította a saját férjét (többek között Szicíliából olvastam hasonlót). Aziz, a nagybátyja fia története erősen emlékeztetett a skandináv Szigmund és Szinfjötli legendára.

Hova tovább?
Kuwaitba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése