2017. február 8., szerda

Feminista Magyar Népmesék 49. - Hollókő legendája

Ismét szerda, ismét Feminista Magyar Népmesék. Aki kíváncsi a sorozat történetére, itt találja a bemutatkozó bejegyzést. Az előző mesék itt olvashatók.

Ma megint rövidke bejegyzéssel készültem, mert az Eposznap miatt nem volt időm hosszabbra a hétvégén.


Hollókő legendája

A történet

Hollókő ma
Honnan kapta Hollókő vára a nevét? A legenda szerint élt a környének egy várúr, akit Kacsics Andrásnak hívtak. Kacsics úr egy napon elrabolta a szomszédja szépséges menyasszonyát, és a saját várában tartotta bezárva. Nem sejtette azonban, hogy a kisasszony dajkája boszorkány. A dajka varázslatos tudománya segítségével rávette az ördögöt, hogy a fiait (a sajátjait vagy a dajkáéit, nem minden esetben tiszta) változtassa hollókká. A hollók aztán Hitchock-filmbe illő jelenet keretei között kőről kőre elhordták a várat, és összerakták egy másik magaslaton (ez a mai Hollókő), a lány pedig kiszabadult.

Mitől feminista?
Igazából leginkább azért válogattam be ezt a történetet a sorozatba, mert nagyon tetszett, hogy egy nő (ráadásul egy idősebb anyafigura) ment meg egy másikat. Mesemondóként egyébként személy szerint a férfi hős általi királylány-szabadítós meséket is nagyon szeretem, de jó volt olyat találni, ahol a dajka sietett a kisasszony segítségére. Főleg olyan esetekben, ahol egy fiatalabb lányt bántalmazás ér (mint ahogy a mondában látható), sokszor nagyon sokat jelent, ha idősebb nők segítik, támogatják.

Amit érdemes átgondolni
A monda legtöbb változatában a dajka boszorkány, aki az ördöggel szövetkezik, hogy kiszabadítsa a kisasszonyt (hogy mit ad érte cserébe, arról nem szól a fáma). Persze általános nézet, hogy sok mesei, mondai "boszorkány" eredetileg tudós asszony, gyógyító, bölcs bába lehetett (ld. az előtő történetet), és csak később alakult át gonosz banyává. Ízlés szerint lehet így is, úgy is mesélni.

Források
Érdekes módon ezt a mondát nem találtam meg könyvben (pedig biztos, hogy létezik, csak épp nem vagyok magyar nyelvű könyvtár közelében). Addig is, amíg megtalálom, itt vannak a weboldalak, ahonnan tájékozódtam. Olyan sok helyen és sok formában létezik a történet az Interneten, hogy az már önmagában folklór...

Hollókő.hu
Északi Várak - Hollókő
Nógrádi Várak
Eger, Bródy Sándor Könyvtár

Megjegyzés
Ez a történet megint csak nem népmese, hanem monda, de már letettem az ilyen műfaji megkötésekről a sorozat kapcsán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése