2019. június 8., szombat

Apróságok, tanulságok (Népmesék nyomában a világ körül 122. - Bissau-Guinea)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.



Sajnos Bissau-Guinea megint csak olyan ország, amihez az internetről kellett meséket válogatnom - ráadásul elsősorban portugálul, amit a spanyolnak és a latinnak köszönhetően ki tudok silabizálni (némi Google Translate segítségével).

A hiéna, a nyúl, és a magyal
(Ebből a könyvből)

Klasszikus kátránybábu-történet. Nyúl addig lopja a halakat hiéna halcsapdájából (és békákat tesz a helyükre), míg hiéna gyanút nem fog, és fel nem állít egy magyalsziruptól (?) ragacsos bábut a vízparton. Nyúl, mint minden trickster a világ minden táján, természetesen hozzáragad a bábuhoz.

A tűzben születtem
(Ebből a könyvből)

Nyúl addig lopkod Hiéna földimogyoró-ültetvényéből, és szabadul meg a csapdáiból, míg végül Hiéna egy furfangos hurokkal mégiscsak meg tudja fogni. Amikor azonban a tűzbe akarja vetni a nyulat, az elhiteti vele, hogy ő a tűzben otthon van, azért pirosak a szemei. A hiéna elhiszi a hazugságot, és oda dobja a nyulat, ami ellen az látványosan tiltakozik: a bozótosba.

Az afrikai dobok legendája
(Bijago mese, innen)

A fehérorrú cerkófmajmok elhatározzák, hogy felmásznak a holdba. Egymás vállára állnak, míg a legkisebb el nem éri a holdat - a torony azonban összeomlik, és a legkisebb cerkóf a holdon marad. A hold barátságot köt vele, és egy dobot ad neki ajándékba, a majomnak azonban idővel honvágya támad, és haza szeretne menni. A hold leengedi egy kötélen, mondván, hogy üsse meg a dobot, ha leért. A majom azonban unalmában útközben kezd el dobolni, a Hold elengedi a kötelet, és a majom lezuhan. Az emberek közé esik, akiknek átadja a dobot - azóta vannak dobok Afrikában.

A vadász és a krokodil
(Innen)

Klasszikus mese, a vadász megment egy krokodilt, aki cserébe meg akarja enni. Igazságért mennek különféle döntőbírókhoz, de mindenki a krokodilnak ad igazat - kivéve Nyulat, aki csellel ráveszi a krokodilt, másszon vissza az eredeti csapdába, ezzel megmentve a vadász életét.

A majom és a teknős versenye
(Innen)

Klasszikus versenyfutás, a teknős úgy győz, hogy sok banánt helyez el az út mentén, hogy elterelje a majom figyelmét.

A keselyű és a sólyom
(Innen)

A sólyom gúnyolja a keselyűt, amiért az nem vadászik, csak halott állatokat eszik... ám nem sokkal később nekirepül egy fának, és hirtelen nagyon hálás lesz, amiért keselyű nem eszik sérült állatot.

Tedungal Djamanu
(Innen)

Egy velejéig becsületes fiú elindul feleséget keresni. Útközben az éhhalál kerülgeti, ezért lop egy mangót. Tettét megbánva megkeresi a mangófa gazdáját, aki azt mondja, csak akkor bocsát meg, ha a fiú feleségül veszi vak, süket, béna, leprás lányát. A becsületes fiú elfogadja a büntetést... és természetesen kiderül, hogy próba volt az egész, és a lány szép és egészséges.

A kíváncsi madár
(Innen)

A bagoly egy kismadarat azzal kényszerít szolgálatra, hogy elhiteti vele, veszedelmes szarvai vannak (amik valójában tollpamacsok). Egy nap a bagoly lerészegedik, a kíváncsi kismadár pedig rájön az igazságra.

A két testvér viszálya
(Innen)

Ali Baba típusú mese, rablóktól aranyat lopó okos és ostoba testvérekkel.

A cipész mint király
(Innen)

Egy királyság az alapján választ uralkodót, hogy pontosan milyen magas legyen az illető. Végül egy szegény cipész bizonyul pont olyan magasnak.

A betartott ígéret
(Innen)

Egy ember feladatokat állít a lánya kérői elé. Hárman egyformán teljesítik az elsőt - a másodikat pedig, ahol szárazon kell átjutniuk a folyóm, mindenféle mágikus trükkökkel oldják meg. Az apa, nem tudván dönteni, három lányt varázsol a lányából, hogy az eredmény igazságos legyen.

Nafa Munharé
(Innen)

Egy királynak van két szép, de rosszindulatú felesége, de gyereke csak akkor születik, amikor feleségül vesz egy ronda, de becsületes nőt. Felnőve a király három fia útnak indul, de a két idősebb a legkisebbet folyton kínozza, majd otthagyja meghalni. A fiú kihallgatja a keselyűk beszédét, megmenekül, és boldogan él, amíg meg nem hal.

Mam Tamba és a bivaly
(Innen)

Mam Tamba, a vadász megöl egy bivalyt. A bivaly borja emberré változik, és elindul megbosszulni az anyja halálát. Ember képében beköltözik a vadász házába, és vendégként sokáig figyeli. Látva, milyen jó bánik a vadász a gyerekeivel, a bivaly bosszúvágya elmúlik, felfedi magát, és végül barátként válnak el.

A két vetélytárs
(Innen)

A szorgos és a lusta lány, kígyóval.

Találtam néhány criole anekdotát is.

Hova tovább?
Guineába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése