2019. szeptember 15., vasárnap

Mesemondót hívnál a népmese napjára? 5 dolog amit jó tudni

Közeleg a magyar népmese napja (szeptember 30), és mint minden évben, most is rengeteg az érdeklődés a mesemondás iránt. Sőt, nagy örömömre úgy tűnik, évről évre egyre többen szeretnének mesemondót hívni az óvodájukba, iskolájukba, könyvtárukba, vagy egyéb helyszínekre. Rengeteg felkérés fut be hozzám és kollégáimhoz, és a legtöbb mesemondó szeptember utolsó hetétől október első hetéig (sőt, még azon is túl) teljesen be van táblázva.


Íme, egy kis "kulisszák mögötti" segítség azoknak, akik szeretnék élőszavas mesemondással ünnepelni Benedek Elek születésnapját:

Tervezz jó előre!

A szeptember 30 abból a szempontból kissé esetlen dátum, hogy nagyon közel van az iskolakezdéshez. Szeptember elején a legtöbb pedagógus még azt sem tudja, hol áll a feje, nem hogy még népemsés programokat tervezgessen, a nyári szünetek alatt pedig természetesen nehéz bárkit is elérni, vagy bármilyen tervet jóvá hagyatni. Szeptember közepe környékén aztán elkezdenek érkezni a felkérések, de akkor már nagyrészt tele van a mesemondó határidőnaplója.
Az utóbbi egy-két évben egyre több olyan kérés fut be hozzám, amik a nyári szünet előtt már lefoglalják az őszi időpontokat. Ilyenkor még nagyrészt szabad a naptáram, és érkezési sorrendben tudom fogadni a felkéréseket; ezért, ha csak lehetséges, azt javaslom mindenkinek, tervezzen jó előre a népmese napjára, és csapjon le a számára érdekes mesemondókra!

Kérj ajánlásokat!

Ha nem tudod, kit szeretnél meghívni, kit lenne érdemes megkeresni, vagy kinek van még szabad időpontja, kérdezz nyugodtan! Ha olyan fellépésre hívnak meg, amit nem tudok elvállalni, fel szoktam ajánlani, hogy javasolok magam helyett más mesemondó kollégát. Elég kicsi ország vagyunk, a legtöbb mesemondó legalábbis hírből ismeri egymást, és a szakmai udvariasság része, hogy ha nem tudunk elvállalni egy fellépést, akkor más mesélőhöz irányítjuk az érdeklődőt. Mivel sokkal kevésbé vagyunk híresek, mint mondjuk a zenészek és a standuposok, érdemes információt gyűjtögetni arról, kiket érdemes keresni akár a jövőben is.

Gondolkodj programokban!

Tapasztalatból tudom mondani, hogy bár a "magyar népmeséket mesél Zalka Csenge Virág" is elegendő egy rendezvény meghirdetéséhez, sokkal izgalmasabb és érdekesebb lesz a program, ha címet és témát is csatolunk hozzá. A magyar népmese napjaként ez az alkalom alapjában behatárolja a repertoárt, de a hagyományos magyar mesekincsből is számtalan érdekes és izgalmas mesecsokrot lehet összeválogatni. Személy szerint kínáltam már szigetközi-csallóközi népmeséket, Pályuk Anna kárpátaljai tündérmeséit, női hősökről szóló történeteket, magyar szerelmes népmeséket, és sok egyéb tematikus műsort.
Kérdezz rá a mesemondóknál, akit megkeresel, milyen címet és témát javasolnának az adott korosztálynak!

Gondolkodj több előadásban!

Ha már mesemondót hív az ember, főleg, ha a fellépés utazással jár, érdemes maximálisan kihasználni a lehetőséget. Óvodák esetében több csoport, iskolák esetében több osztály meglátogatására is sor kerülhet egy napon belül - főleg, mert kisebb közönséggel sokkal gördülékenyebb, bensőségesebb a mesemondás, mintha egyszerre mesélnénk három évfolyamnak (bár annak is megvan a maga varázsa). Könyvtáraknak, művelődési házaknak és egyéb közösségi helyszíneknek pedig azt szeretném javasolni, hogy gondoljanak a kamaszokra és a felnőttekre is, hiszen a magyar népmesék nem csak kisgyermekeknek szólnak!
Sok mesemondó több előadás esetén az adott napra akár kedvezményes árajánlatot is tud nyújtani (én például szoktam).

Ne keseredj el - keress más napokat!

Ha végképp betelt a naptár, vagy későn jött meg a kiutalt keretösszeg, és a népmese napjára már nem sikerült mesemondót hívni, ne ess kétségbe! Szerencsére több olyan neves alkalom is van az ősz folyamán, amihez remekül lehet meséket kapcsolni, mint például:
Október 4 (állatok világnapja)
Október 31-november 2 (Halloween, mindenszentek, halottak napja)
November 11 (Márton-nap)
November 13 (a magyar nyelv napja / magyar szentek és boldogok ünnepe)
December elsejétől pedig kezdődik az advent, amikor már a téli és karácsonyi ünnepkör meséit is elő lehet venni a tarsolyból. Megsúgom azt is, hogy a népmese napja és a karácsonyi időszak között a mesemondó naptár sokkal hézagosabb, így nagyobb eséllyel lehet fülön csípni a folyton nyüzsgő mesemondók egyikét-másikát.

+ 1: Ne felejtsétek el a népmese napjához tartozó rendezvényeiteket beküldeni a Magyar Olvasástársaság interaktív térképéhez!

Mindenkinek csodaszép őszt, vidám mesélést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése