2019. szeptember 4., szerda

A tündértó titka (Ribizli a kulisszák mögött 18.)

A júniusi Könyvhétre jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában a Ribizli a világ végén: Régi magyar népmesék mai gyerekeknek című kötetem, amely harminckilenc mesét tartalmaz a korábbi blogsorozatból. Mivel a könyv mesegyűjtemény (9 éves kortól ajánlott), és nem néprajzi forrás, a sorozat folytatásaként szerdánként a könyvben található mesék hátteréről itt írok a blogon. A mesék részletes forrásait a könyvben megtaláljátok.  

Megint szűkebb hazám környékéről származó meséről van szó, és erről is blogoltam már az előző sorozatban. Az egyik kedvenc rövid, szerelmes magyar mesém.

Miről szól?

Cikolasziget közelében van egy tó, amit a helyiek Tündértóként ismernek. A hiedelem szerint aki egy bizonyos éjszakán megfürdik benne, elnyeri a tündérek szépségét és a választott szerelmét. Ágnest, az egyik helyi lányt sokat bántják a falubeliek azzal, hogy csúnya, így egy éjszaka elszánja magát, hogy megfürdik a tóban. Úszni viszont nem tud, így azonnal elmerül. Szerencsére egy legény, Pista, meghallotta Ágnes sírását, és követte a tóhoz, így még időben kimenti a lányt - és amikor Ágnes elpanaszolja, hogy széppé akart válni, Pista biztosítja róla, hogy ő mindig is szép volt. Happy End.

Hogyan készült?

Ennek a mesének csak egy változatát ismerem, Timaffy gyűjtéséből, de megspékeltem egy kicsit más szigetközi tündérhiedelmekkel is.

Mitől különleges?

Számomra ez a mese a szépség, az önbizalom, és a bántalmazás (bullying) témaköre körül forog. A részletes elemzést el lehet olvasni a régebbi bejegyzésben, most csak a fontosabb pontokat emelném ki: A szépség szubjektív tulajdonság, és azért bántani valakit, mert nem úgy szép, ahogyan a társadalom elvárja tőle, komoly fájdalmat és károkat okozhat. Ágnes nem megölni akarja magát bánatában, amikor a tóba ugrik (ez fontos), hanem meg akar szépülni - mégis majdnem belehal a dologba. Sajnos ezt a helyzetet sok mai példára is le lehet vetíteni, amikor emberek, főleg fiatal lányok, egészségtelen és veszélyes dolgokat tesznek azért, hogy szebbnek ítéljék őket.
A falubeliek bántalmazásával szemben áll Pista empátiája. A legény észreveszi, hogy baj van - meghallja Ágnes sírását - és nem csak sajnálkozik rajta, hanem segíteni is szeretne, és a lány után indul. Nem feltétlenül tudja, mi a baj, vagy Ágnes miért ugrik a tóba, de jelen van, és így meg tudja menteni a lányt, amikor szükség van rá.

Érdekesség

A mese nyitva hagyja a kérdést, hogy Pista a tündértó varázsa miatt látta-e szépnek Ágnest, vagy már előtte is szépnek gondolta. Én az utóbbi felé hajlok, mert így sokkal erősebb üzenete van a mesének, mintha tényleg valami természetfeletti történt volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése