2012. április 17., kedd

Helyreáll az Univerzum rendje

(Na jó igazából csak kifogást kerestem rá hogy megint beszúrhassam ide a kedvenc képemet, kössetek belém!)
Photobucket

Ma voltam megint a negyedik osztálynál a könyvtárban.

Hunger Games jön, Hunger Games megy - semmi sem örök. Kivéve Kancsilt.

Rögtön helyrebillent a kozmikus mérleg, amikor a kölykök elkezdtek Törpeszarvast követelni. Az első mesét (Törpeszarvas és a kátránybábu) feszült figyelemmel hallgatták; már egyszer meséltem nekik ugyanezt a sztorit Anansze főszereplésével, de úgy tűnik, vagy elfelejtették, vagy nem bánták, hogy még egyszer hallják. Maguktól kötötték össze a sztorit a korábban hallott Törpeszarvas történetekkel ("ez ugyanaz a ház ahonnan a banántortát lopta?"), és megállapították, hogy a trickster se mindig zseni.

Ennek örömére tovább is léptünk; az osztály további Törpeszarvast követelt, és kis híján meglincseltek, amikor a mese Anansze nevével kezdődött. El kellett magyaráznom nekik, hogy lesz Kancsil is, ne aggódjanak, csak a drámai belépőjére vár, és végül sikerült meggyőznöm őket, hogy hagyjanak életben, amíg eljutok odáig. A Mohás Szikla meséje egyszerűségében nagyszerű, és rengeteget lehet bohóckodni benne különböző állat-karakterekkel, akiket Anansze sorra megtréfál (ott kellett röhögési szünetet tartanom, amikor az osztály ügyeletes okos sráca beszólt, hogy "most komolyan, ebben a dzsungelben csak hülyék laknak?"). Végül aztán eljött az a pillanat, amikor az állatoknak össze kellett fognia Anansze ellen - és ki máshoz fordulhatnának ilyenkor segítségért, ha nem egy másik tricksterhez?
Ezen a ponton az osztály teljesen fellelkesült - "spy versus spy" - és közös erővel hangosan szurkoltak Kancsilnak. Életemben talán egyszer meséltem ezt a sztorit, évekkel ezelőtt, de a lelkesedésük rám is átragadt, és nagyon helyre kis előadás kerekedett belőle a végére, sok nevetéssel. Kancsil természetesen elvitte a pálmát, mertem volna máshogy mesélni.

Az időből ugyan kifutottunk, a csapat mégis újabb meséket követelt; sajnos el kellett őket küldenem, de megígértem, hogy jövő héten kapnak valami hátborzongatót is.

Addig is, Törpeszarvas megnyugodhat, még mindig ő a sztár.

1 megjegyzés: