2016. március 9., szerda

Feminista Magyar Népmesék 16. - A hétfejű sárkány és a vitéz leány

Megint szerda, megint Feminista Magyar Népmesék. Aki kíváncsi a sorozat történetére, itt találja a bemutatkozó bejegyzést. Az előző tizenöt mese itt olvasható.

Nagyon szerettem volna a sorozathoz női sárkányölőt is találni. Ezt sikerült:

A hétfejű sárkány, aki egy nővel hét esztendeig verekedett

Források:

Ámi L. - Erdész S. - Ortutay Gy.: Ámi Lajos meséi. Akadémiai Kiadó, 1968.
Mesélte: Ámi Lajos, 1959. Más változata nem ismert.

A történet:

Egy tizenkilenc éves lány ételt visz a bátyjának, aki katona és eltávon van. A szomszéd faluba vezető úton találkozik a háromfejű sárkánnyal, aki "fiatalembernek néz ki." A sárkány rögtön flörtölni kezd, feleségül kéri a lányt, és el is szólja, kicsoda-micsoda. A lány válasza zseniális: "Én azt gondoltam azért van magának ilyen sok feje, mert maga valamilyen nemesitett csalárd!" Sárkányasszony viszont határozottan nem akar lenni, mire a sárkány megpróbálja erőszakkal elrabolni. A lány azonban ellenáll, sőt mi több, birkózni kezd a sárkánnyal, aki jajgat a szorításában (valószínűleg azt kiabálja, hogy "látjátok, hogy elnyomnak engem a gonosz feministák?!"), míg a lány némán küzd, egyet se szól. Amikor elfáradnak, leülnek egymás mellé uzsonnázni, majd verekednek tovább. Időközben megérkezik a lány bátyja, aki elsétál a verekedés mellett anélkül, hogy felismerné a saját húgát. A faluban mondják meg neki, hová indult a húga, és milyen ruhában, mire a katona visszarohan az útra, megmenteni a lányt a sárkánytól. Valamilyen furcsa időhurok jóvoltából a lány már hét esztendeje birkózik a sárkánnyal, a szemébe csorog az izzadság, nem veszi észre a bátyját. A bátyus előkap egy tündérkardot, amit a tündérkirály lánya adott neki ajándékba (mondván, hogy meg se akarta tartani, de most jól jön), és felaprítja a sárkányt. 
A testvérek hazatérnek, a fiú babusgatja a húgát, kérdezi, milyen ajándékot szeretne - mire a húg annyit kér, hogy javítsa már meg a tetőt, mert csepeg. De azt is elárulja közben, hogy a sárkánnyal való küzdelem során olyan erőre tett szert, amivel a fivérét a világ legnagyobb vitézévé teheti. Ki is próbálják rögtön, és a fivér tud olyat szorítani a lány kezén, hogy feljajdul. Erre a lány eldönti, hogy a fivérének csak egy feleség való, a sógorasszonya - a zseniális nevű, világszép Bedebunk Sária -, akinek ugyanakkora ereje van. El is megy rögtön megkérni a sógorasszonyt a bátyja számára. Sógorasszony szénvonóra pattan, és fekete fellegben érkezik a házhoz, ahol a vitéz épp a tetőt javítja. Azonnal megtetszenek egymásnak, össze is házasodnak, öröm, boldogság, happy end. 

Mitől feminista?

A sárkánnyal hét évig birkózó leány képén kívül a mesében egyéb érdekes allegóriák is fellelhetők. Nem állítom, hogy a mesemondónak ugyanez lett volna a szándéka avagy mondanivalója velük, de én mesemondóként szívesen eljátszom az ilyen gondolatokkal. 
Ott van például rögtön a mozzanat, ami sok nő számára fájdalmasan ismerős: Ha szépszerével nem mond igent az ember, a férfi esetleg megpróbálja erőszakkal bizonyítani a "szerelmét." A lány ellenáll, némán küzd, nem csap zajt, magára vállalja a harcot ahelyett, hogy segítségért kiáltana. A bátyus hazatérve egész egyszerűen elsétál a sárkánnyal viaskodó lány mellett, eszébe sem jut, hogy esetleg segítenie kéne - csak akkor rohan vissza lélekszakadva, amikor megtudja, hogy a saját húga az. A mindennapi életben ennek is akad párhuzama: Sokan vannak, akik csak akkor észlelik a nemi szerepekkel és a szexizmussal kapcsolatos problémákat, amikor a saját házuk táját, saját női hozzátartozóikat, szeretteiket érinti a téma. Vannak nők, akik hét, vagy még több évig küzdenek a sárkánnyal némán, miközben a saját családjuk is elsétál mellettük, fel sem ismeri őket, vagy a veszélyt, amiben vannak... 
Az is érdekes mozzanat, hogy a vitéz a kardját egy tündérkisasszonytól kapta - ezzel győzi le a sárkányt. Az egyik nő ellenfelének legyőzéséhez egy másik nő szolgáltatta a fegyvert a férfi hős kezébe (aki eleinte el sem akarta fogadni). A feminizmusban fontos gondolat, hogy hiába támogatják egymást a nők, ha a férfiak nem hallgatnak rájuk, nem ismerik fel (vagy el) a problémákat, mint valódi veszélyt, és ha felismerik is, nem tudják, mit kezdjenek vele - akkor fegyvertelenek a sárkánnyal szemben, és akarva sem tudnak segíteni. Ennek ellenkezőjét rosszmájúak úgy szokták emlegetni, hogy a férfi "be van tanítva" egy előző kapcsolatból (esetleg az anyja által). Nem annyira negatív, mint gondolják.
 Nagyon szeretem azt a mozzanatot, amikor a katona fűt-fát ígér a harcon átesett húgának - aki sztoikus módon annyit kér, ugyan foltozza már meg a tetőt. Sokan (férfiak és nők is) a nagy, látványos gesztusokat (ezer szál rózsát) keresik, amikor valaki segítségre szorul, vagy traumán esett át, pedig sokszor a legegyszerűbb dolgokban, ház körüli apróságokban rejlik a legnagyobb segítség. Kevésbé legyezgeti az adakozó büszkeségét, ám a hatása sokszor jóval nagyobb.
Az is érdekes pillanat, amikor a lány megjegyzi, hogy nem csak komoly varázserőt nyert a sárkány elleni harcban (ami nem öl meg, az erősebbé tesz) (vagy Jokerré), de ráadásul arra is képes, hogy a testvérét vitézebbé tegye. A belső erő, amit a küzdelemből szerzett, nem csak megedzette a hősnőt, de arra is jut, hogy másoknak adjon belőle.
Érdekes a sógorasszony személye is - nem csak erősebb, mint a névtelen hősnő, de ráadásul szénlapáton lovagol fekete felhőben, mint egy boszorkány (és ismét senki sem vonja kérdőre érte). Fizikailag-mentálisan erős, látványosan szépséges, "ijesztő" női karakter - de a vitéz, hála a húgától kapott erejének, nem ijed meg tőle, sőt, értékeli is olyannak, amilyen.
Nem csak erős nőkkel van tehát dolgunk ebben a történetben, de egy figyelemre méltő férfi hőssel is. Egy olyan férfi hőssel, aki hajlandó tanulni a körülötte élő lányoktól és asszonyoktól, meglátni, megérteni, és segíteni a harcukat, átértékelni a saját értékrendjét, és jobbá, erősebbé, vitézebbé válni általa. Egy ilyen vitéz már képes arra, hogy egyenrangú, méltó párja legyen a legfélelmetesebb boszorkánynak is. 

Amit érdemes átgondolni

A lány férjét sohasem említi a történet - csak onnan sejtjük, hogy létezik, hogy a lánynak sógorasszonya van. Kíváncsi lennék, kicsoda-micsoda a férj... A sógorasszonyok közötti barátság fontosabb szerepet játszik, mint a vérrokonság a férjen keresztül. A lány úgy kéri meg Sáriát a katona számára, hogy felveti, így még szorosabb lenne közöttük a családi kapcsolat, aminek láthatóan mindkét barátnő örül.

Megjegyzés

A címben hétfejű sárkány van, a mesében meg három. Nem tudom, mi történhetett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése