2017. december 20., szerda

A karácsonyi macska (Adventi Mesetár)

Advent alkalmából a Villa Bagatelle minden nap egy-egy mesével kedveskedik a vendégeinek. A mesékkel a Világszép Alapítvány munkájára szeretnénk felhívni a figyelmet. Az adventi naptár bemutatkozó bejegyzését itt találjátok, a meséket magukat pedig a Villa Bagatelle Brótpékségben és a MOM Parkban a Bagatelliniben ingyen vehetitek át! 

Miről szól?

A betlehemi éjszakában Mária dallal altatná a Kisjézust, de be van rekedve, József pedig nem tud énekelni. Az istálló állatai próbálják énekelni az altatót, de nem járnak sikerrel; végül megérkezik egy kóbor macska is, aki felajánlja a segítségét, de mielőtt közel mehetne a jászolhoz, meg kell mosakodnia... és így elszalasztja az alkalmat.

Kép innen


Mi fán terem?

Erre a mesére Taffy Thomas híres angol mesemondó karácsonyi mesegyűjteményében bukkantam rá. A könyvben Taffy elmeséli, hogy egy idős hölgytől tanulta a mesét, aki egy Uley nevű kis faluból származott, és azért kereste fel a mesemondót, hogy elmondja neki ezt a történetet.
Mivel a mesére más forrásból nem bukkantam rá, felvettem a kapcsolatot Taffy-vel, aki nagylelkűen engedélyt adott rá, hogy bevegyük az adventi kalendáriumba.

Hab a tortán

Az állatok énekét Taffy az "Away in a Manger" című karácsonyi dal dallamára szokta bőgni/bégetni. A magyar fordításban a Csendes Éjt javasoltam hozzá (én azzal szoktam mesélni), de más ének is megteszi. Kisebb gyerekek borzasztóan szokták élvezni ezt a mesét.
Érdekes, hogy a macska más karácsonyi legendákban is gyakran felbukkan - még olyan is akad, ahol pont a dorombolásával altatja el a Kisjézust.

Aki meséli, járjon utána!

Angolul:
Taffy Thomas: Midwinter Folk Tales (History Press, 2015.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése