2017. december 3., vasárnap

A Kisjézus és a cukorkák (Adventi Mesetár)

Advent alkalmából a Villa Bagatelle minden nap egy-egy mesével kedveskedik a vendégeinek. A mesékkel a Világszép Alapítvány munkájára szeretnénk felhívni a figyelmet. Az adventi naptár bemutatkozó bejegyzését itt találjátok, a meséket magukat pedig a Villa Bagatelle Brótpékségben és a MOM Parkban a Bagatelliniben ingyen vehetitek át! 

Miről szól?

A Kisjézus ebédet visz Józsefnek a kovácsműhelybe, de útközben megtámadja egy csapat idősebb gyerek, akik el akarják tőle venni az ételt. Kisjézus hirtelen ötlettől vezérelve feltalálja a cukorkát.

Mi fán terem?

A mesét a Parasztbibliában találtam, ami olyan magyar népi szövegek gyűjteménye, melyek bibliai történeteket mesélnek újra, vagy bibliai szereplők életét egészítik ki népmesei elemekkel (sok benne például az "Amikor Krisztus és Szent Péter a földön járt..." kezdetű sztori). Remek olvasmány, sokat lehet bogarászni benne, és többek között tartalmaz egy fejezetnyi mesét Jézus gyerekkoráról is, ahol a bibliai lyukat a történetben a népi képzelet töltötte ki. Ebbúl a fejezetből származik a fenti mese is. Az 1985-ös kiadásban nem voltak források megjelölve, de szerencsére az Osiris 1995-ös verziójában már igen, így vissza tudtam keresni. Az eredeti szöveg Pócs Éva zagyvarékasi gyűjtéséből származik.

Hab a tortán

Egyszer bajba kerültem ezzel a sztorival karácsony környékén, mert néhány szülő odajött reklamálni, hogy miért mesélek olyasmit Jézusról, ami nem szerepel a Bibliában. Erre válaszul részletesen blogoltam a történetről, és arról, hogy mi mindent jelenthet a sztori a (gyermek) közönség számára, ha elgondolkodik rajta, eljátszik vele a mesemondó.
Nem ez az egyetlen mese egyébként, ami a Kisjézust a cukorkákkal köti össze. Találtam egy nagyon bájos történetet Mexikóból is.

Aki meséli, járjon utána!

Lammel Annamária - Nagy Ilona: Parasztbiblia (Osiris Könyvtár, 1995.)
Cs. Pócs Éva: Zagyvarékas néphite. Néprajzi Közlemények IX, 3-4 (1964.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése