2017. december 7., csütörtök

Miért alszik téli álmot a medve? (Adventi Mesetár)

Advent alkalmából a Villa Bagatelle minden nap egy-egy mesével kedveskedik a vendégeinek. A mesékkel a Világszép Alapítvány munkájára szeretnénk felhívni a figyelmet. Az adventi naptár bemutatkozó bejegyzését itt találjátok, a meséket magukat pedig a Villa Bagatelle Brótpékségben és a MOM Parkban a Bagatelliniben ingyen vehetitek át! 

Miről szól?

Medvéből az erdő minden állatának elege van, mert folyton csak bajt kever. Egy nap aztán Nyúl és Róka vezetésével kitalálják, hogyan tudnának legalább egy időre békében élni a bundás bajkeverő nélkül... és akarva-akaratlanul feltalálják a téli álmot.



Mi fán terem?

Ezzel a mesével szintén Kevin Strauss amerikai mesemondó segítségével találkoztam először - a Tales With Tails című kötetében szerepel, ami telis-tele van állatos mesékkel. A kötet segítségével (mivel források is szerepelnek benne, hála Kevin mesemondó profizmusának) visszakerestem a néprajzosok által gyűjtött korábbi szöveget. A mese afrikai-amerikai eredetű, Észak-Karolinában gyűjtötték a 19. század végén (ld. lentebb), de sajnos a cikk nem ír róla, ki volt az eredeti mesemondó.

Hab a tortán

A dialektusban leírt mesében Medve igazából Medve komaként (Brer Bar) szerepel, ami az afrikai-amerikai mesék szokásos megszólítása (br'er = brother, fivér) - ugyanígy lett a nyúlból is Nyúl koma (Br'er Rabbit) Rémusz bácsi meséiben.

Aki meséli, járjon utána!

Angolul:
Kevin Strauss: Tales with Tails (Libraries Unlimited, 2006.)
Emma M. Backus: Animal tales from North Carolina (The Journal of American Folklore, No. 43, 1898.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése