2017. december 5., kedd

Halvor és a trollok (Adventi Mesetár)

Advent alkalmából a Villa Bagatelle minden nap egy-egy mesével kedveskedik a vendégeinek. A mesékkel a Világszép Alapítvány munkájára szeretnénk felhívni a figyelmet. Az adventi naptár bemutatkozó bejegyzését itt találjátok, a meséket magukat pedig a Villa Bagatelle Brótpékségben és a MOM Parkban a Bagatelliniben ingyen vehetitek át! 

Miről szól?


Egy vadász elfog egy jegesmedvét Északon, és elindul vele, hogy a dán királynak ajándékozza karácsonyra. A karácsony este azonban a vadonban éri őket, ezért bekéredzkednek egy Halvor nevű ember erdei házikójába. A házat azonban minden karácsony este trollok támadják meg. A vadász beleegyezik, hogy a szállásért cserébe megszabadul tőlük - és meg is teszi, a jegesmedve segítségével (de nem úgy, ahogyan elsőre gondolná az ember).

Mi fán terem?

Nagyon népszerű norvég népmese. Ha emlékezetem nem csal, először Kevin Strauss amerikai mesemondó előadásában hallottam. Kevin környezeti nevelésre szakosodott, és nagyon bájosan és érzékletesen mesél állatokkal, természettel kapcsolatos történeteket. Később, amikor karácsonyi mesecsokrot állítottam össze, utánanéztem a "jegesmedvés sztorinak," és meg is találtam rengeteg verzióban szerteszét a könyvtárban és az interneten. A mesének saját típusszáma is van, ATU 1161, és sok változatban létezik Észak-Európa különböző országaiban, Skóciától Skandináviáig. Henrik Ibsen Peer Gynt drámája is hivatkozik rájuk.
Azt is megtudtam, hogy eredetileg "A dovrei macska" (The cat of Dovrefjell) névre hallgat, de sok mesemondó "Karácsonyi macska" címmel is meséli. Mivel az adventi gyűjteményben akad majd más karácsonyi macskás sztori is, meghagytam a címadásnál Halvort és a trollokat.

Hab a tortán

Kisebb gyerekek körében nagyon népszerű mese, főleg karácsony táján. Sok lehetőséget ad a mesemondónak arra, hogy játsszon a hangjával és a gesztusaival - a bajkeverő kis trollok mókás "CICAAA!" felkiáltásától a rémült visítozásig, a medve zengő horkolásáról a félelmetes morgásig.

Aki meséli, járjon utána!

Magyarul:
Rét Viktória: Háncsvirág - Norvég népmesék (Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2004.)
- a "Népmesék nyomában a világ körül" sorozat keretei között itt írtam a könyvről

Angolul:
George Webbe Dasent: Popular Tales from the Norse (1904.)
Sok változat a mesetípusra egy helyen: The Bear Trainer and His Cat
Tell me a Story: The trolls of Dovrafell

Németül:
Das Kätzchen auf Dovre

Itt egy tanulmány is (angolul) erről a mesetípusról és a karácsonyi trollokról:
Terry Gunnell: The coming of the Christmas Visitors…Folk legends concerning the attacks on Icelandic farmhouses made by spirits at Christmas (Northern Studies, 2004.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése