2017. december 9., szombat

Az özvegyasszony és a róka (Adventi Mesetár)

Advent alkalmából a Villa Bagatelle minden nap egy-egy mesével kedveskedik a vendégeinek. A mesékkel a Világszép Alapítvány munkájára szeretnénk felhívni a figyelmet. Az adventi naptár bemutatkozó bejegyzését itt találjátok, a meséket magukat pedig a Villa Bagatelle Brótpékségben és a MOM Parkban a Bagatelliniben ingyen vehetitek át! 

Miről szól?

Egy magányosan éldegélő, barátságos öregasszony házát egy korán érkező télen betemeti a hó. Amikor hetekkel később szomszédai a keresésére indulnak, nem tudják, mire számítsanak - ám az anyókát életben és egészségben találják a hótakaró alatt. Vajon ki segített neki?


Mi fán terem?

Ezt a mesét George Macpherson híres skót mesemondó egyik könyvében találtam. A mesemondóval személyes Lausanne-ban találkoztunk 2009-ben, a FEST (Európai Mesemondó Szövetség) egyik első konferenciáján; órákig hallgattam a meséit az előadások közötti szünetekben. George-ot gyermekkora óta mesemondónak nevelték, és a saját családja történetein kívül évtizedek óta gyűjti a meséket, legendákat más mesemondóktól is Skócia-szerte. A fenti történetet a Highland Myths and Legends (Felföldi mítoszok és legendák) című könyvében publikálta, "Az Ollisdale-i Róka" címmel. Azonnal megtetszett, amikor először olvastam. George-tól írásban, emailben kértem engedélyt hozzá, hogy ez a bájos, Glendale-i helyi legenda bekerülhessen a kalendárium meséi közé. Nagyon kedvesen, igennel válaszolt. Ez úton is köszönjük neki a mesét!

Hab a tortán

Ollisdale a Belső-Hebridák legnagyobb szigetén, Skye-on található, mely egyben a mesemondó otthona is.

Aki meséli, járjon utána!

George W. Macpherson: Highland Myths and Legends (Luath Press, 2001.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése