2017. december 31., vasárnap

Az év sorozatai 2017 - A jó, a jobb, és a csúf

Mivel egészen sok pocsék lista jött szembe arról, miket kellene az év legjobb sorozataiként ünnepelnünk, úgy döntöttem, összerakom én is a szubjektív listát - főleg azért, mert szerintem a nagy hype közepette egy csomó olyasmi nem kapott hangot és figyelmet, ami megérdemelte volna. Íme.
(Sorrendre való tekintet nélkül, nem fogok dobogózni)

2017 legjobb ÚJ sorozatai

The Deuce
David Simon visszatért, és hozza a formáját. Ezúttal az amerikai pornóipar születéséről készített sorozatot, ami a 70-es évek New Yorkjában játszódik, és megvan benne mindaz, amitől David Simon sorozatait szeretjük: Történelmi és társadalmi kontextus, emlékezetes karakterek, remek hangulatalkotás, emberi dráma. Aki szerette a korábbi alkotásokat (Wire, Tremé, Show Me a Hero, stb.), annak kötelező. Még James Francóból is sikerült jó színészt faragni.


Legion
Ennél sokkal rosszabb sorozatok sokkal nagyobb hangot kaptak a szuperhősök rajonói között - pedig a Legion, szinte észrevétlenül, hatalmasat alkotott a műfajban. A sorozat tökéletesen visszaadja a karakter és a képregény hangulatát, folyamatosan elmossa a határokat elme és valóság között, és összezavarja a nézőt - de közben pontosan tudja azt is, mit akar mondani, és hozza a klasszikus elemeket az X-men világából. Ráadásul tele van zseniális alakításokkal. Ja, és nem gyerekeknek íródott.

Runaways
És ha már Marvel: Egyik kedvenc Marvel képregénysorozatom végre-valahára képernyőt is kapott. Még az első Avengers film előtt kezdtek el dolgozni rajta, de megérte a várakozást. A sztori erősen eltér a képregénytől, véleményem szerint jó értelemben: Háttérsztorit kapnak a gonosz szülők, komolyabban ki vannak dolgozva az érzelmi konfliktusok, és az egész kamasz banda nagyon-nagyon szerethetően lett átemelve a 2010-es évekbe. Mindmellett pedig megmarad az összes ikonikus, emlékezetes részlet. Például Molly sapkája.

Amerikai Istenek
(Előre érzem, hogy itt fog mindenki nekem esni)
Mesemondóként nagyon szeretem az Amerikai Isteneket; többször kiolvastam már. Modern klasszikus. A sorozat az én szememben sikeresen felnőtt hozzá, nem csak látványvilágban, de alakításokban is; az újonnan hozzáadott karakterek és helyszínek tökéletesen illeszkednek a regény világába. Sok kritika érte, hogy az emberek nem értik az utalásokat, de nekem pont azért tetszik, mert nem rágja a néző szájába az összes részletet. Tessék mitológiát olvasni.

Feud
Az American Horror Story alkotóitól érkezik egy kevésbé látványos, ám nem kevésbé véres történet Hollywood két csillagának elkeseredett (igaz) viszályáról. Jessica Lange mint Joan Crawford, és Susan Sarandon mint Bette Davis. Erről nem is kell többet mondani.

The Good Fight
A Good Wife sorozatból a vége felé erősen kifogyott a szufla, de a spinoff visszahoz belőle mindent, ami jó és szerethető volt (kivéve Alan Cummingot, de szerintem ő is felbukkan majd). Az "ügyvédes" műfaj minden elvárható sallangjával zajlik tovább a sztori... és osztják benne Trumpot, de valami kegyetlenül. Már csak ezért is érdemes nézni.

Glow
Ha igazi "feminista" sorozatra vágyik valaki anélkül, hogy Szolgálólányokat gyilkolásznának benne, akkor ezt a Netflix szösszenetet érdemes nézni. A sztori a női látvány-birkózás születését követi nyomon a 80-as években, és remek szereplőgárdája van (még akkor is, ha legtöbbjük húsz kiló vaságyastul). A csajok mellett azonban igazából Marc Maron alakítja a legnagyobbat, akit már standuposként is nagyon szerettünk.

2017 legjobb VISSZATÉRŐ sorozatai

Shameless (US)
Ha örök kedvenc sorozataim Top 5 listáját kéne összeállítanom, a Shameless biztosan rajta lenne - még az is esélyes, hogy a dobogón. A sorozat immár 8 évada hozza a formáját: Humoros, pörgős, kegyetlenül pontos, és végtelenül empatikus. Aki szerint simán vígjáték, az marhára nem érti a lényeget. (Én többet szorongok rajta, mint a Mászkáló Halottakon...)

El Ministerio del Tiempo
Szerethető sorozatok között toronymagasan az élen áll a spanyol tévé sokszorosan koronázott új királya, amely idén már a harmadik évadát pörgette le. Az időutazós sztori továbbra is érdekes, a csapat továbbra is végtelenül bájos, és az írók továbbra is csodálatos módon figyelnek a részletekre. Minden perce kincs.

Better Call Saul
Ahhoz képest, hogy a Breaking Bad mekkora durranás volt, a spinoff sorozatról szinte senki sem beszél. Pedig marhára kéne. Nem csak jó, de szerintem még jobb is, mint a Breaking Bad; pontosabban van megszerkesztve, kevesebb benne a filler, és a szereplők is sokkal árnyaltabbak, minden pillanatuknak jelentősége van. A hangulat és a látványvilág hasonlóan tökéletesen ki van dolgozva, de valahogy magában a történetben (és főleg a főszereplőben) sokkal több az empátia. Sajnos azok, akik szerint Walter White hős volt, ezt nem fogják értékelni.

Cleverman
Az ausztrálok tavaly előrukkoltak egy váratlanul sikeres és remek sorozattal, ami idén adta le a második évadát. A bennszülött mitológiára alapozott, 80%-ban bennszülött színészeket felvonultató  szuperhős-fantasy nem csak izgalmas, de társadalmi szepontból nagyon érdekes is, és sok remek alakítást láthatunk benne. Néznék még belőle többet is.



2017 legrosszabb sorozatai

Godless
Ez fájt, több okból is. Egyrészt, mert úgy reklámozták, mint "No Man's Land," azzal a koncepcióval, hogy csupa női szereplőt felvonultató, "feminista" westernt láthatunk majd. Ehhez képest a sorozat sztorijának nagy részét egy rakat pasi részletes (és kissé nyálas) sztorija teszi ki, míg egy csomó remek színésznő tanácstalanul ácsorog a háttérben, feminista biodíszletként. Pfuj.

Iron Fist
Néha a Marvelnek is szabad hibáznia, elismerem, de ez a sorozat taknyon csúszott be az idei évbe. Danny Randet nem lehet elégszer felpofozni ahhoz, hogy levezekelje ezt a szörnyűséget.

Game of Thrones
Ide lőjetek. Szerintem amióta a sorozat túlhaladta a könyveket, úrrá lett rajta a Hollywoodi "a rosszfiúknak veszni kell!" érzület, leegyszerűsödött, és ezzel együtt azonnal logikátlanná és unalmassá is vált. Bocsi.

Westworld
Erre mondják azt, hogy értem én a viccet, csak nem szeretem. Mindenki azon rugózott, hogy milyen komplex és váratlan volt a sztori, bár a rajongótábor az első két epizód után simán megfejtette a csattanót. Engem leginkább a logikai bukfencek tántorítottak el az egésztől. De legalább megtudtuk, hogy a jövőben is lesznek majd pocsék munkák - mint például a Westworld prostirobot-pucoló szakemberei...

Guilty pleasures, avagy amit szégyellek bevallani

The Magicians
Amilyen rosszul indult ez a sorozat, annyira jó lett, amikor teljesen elszaladt az írókkal a kisvonat. Tulajdonképpen ilyen az, amikor megírják a Supernaturalt a másik oldalról, és 18-as karikát kapnak hozzá. Minél inkább próbálnak a varázslótanoncok egy elszúrt varázslatot megjavítani egy másikkal, annál inkább összecsapnak a dolgok a fejük felett. A Narnia-paródia vonal meg külön jólesett.

Into the Badlands
Steampunk-kung-fu-western Nyugati Utazás, mit lehet ezen nem szeretni? Látványos csetepaték, szép színes ruhák. Lehetne több ilyen wuxia sorozat.

Honorable Mentions
(Amik jók voltak, de lusta vagyok rajongani értük)

Fargo, A szolgálólány meséje, Big Little Lies, Mindhunter, Manhunt: The Unabomber, The Defenders, Fear the Walking Dead 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése