2019. augusztus 3., szombat

MythOff Budapest: Élő Bolygó


Kilencedik alkalommal rendeztük meg Budapesten a Mítoszok Csatáját - második alkalommal az új helyszínünkön, a Premier Kultcaféban. A téma, Bumberák Maja javaslatára, az Élő Bolygó címet kapta, és ember és természet kapcsolata körül forgott. Annak ellenére, hogy nyár közepe van, csodálatos közönségünk volt, lelkesek és kíváncsiak, akik pont megtöltötték a nézőteret (annyira pontos telt ház volt, hogy egy  széket még be is kellett hozni). Az estet hoppmesterként Nagy Enikő vezényelte le, aki nem csak remek szavazócédulákat nyomtatott, és a Műanyagmentes Július nevében varrt a győzteseknek textil bevásárlózacskókat, de ráadásul arról is gondoskodott, hogy a közönség tagjai között is kisorsoljunk egyet.

A mesélés így zajlott:

Első kör: Szent növények


Hajós Erika Erüszikhthón királyról mesélt, aki kivágatta Démétér szent ligetét, és az istennő cserébe éhséggel sújtotta, amíg kínjában fel nem falta saját magát. Ellenfele Klitsie-Szabad Boglárka volt, aki Daphné és Apollón görög mítoszát hozta el nekünk. Erika előadása drámai volt, míg Bogié humoros; remekül kiegészítették egymást.
Szavazókérdés: Ha fát ültetnél a kertedbe, ezeket a mítoszokat hallva babérfát vagy tölgyet ültetnél-e inkább?
A győztes: Daphné és Apollón!

Második kör: Tenger és állatok

Ezt a kört én kezdtem egy óceániai történettel arról, hogyan mentették meg az asszonyok Guam szigetét, amikor a természet feldühített szellemei egy óriási halat küldtek ellenük (nagyon szeretem ezt a sztorit, az asszonyok közös erővel fonnak hálót a hajukból). A párom Bumberák Maja volt, aki Szednának, a Tenger Anyjának inuit mítoszát mesélte, dobkísérettel. Szedna haja az emberek mocskától összeragad, és ki kell fésülni, hogy az állatok visszatérjenek a vizekbe.
Szavazókérdés: Kinek a haját fésülgetnéd inkább, Szednáét, vagy a saját (hősiesen) levágott hajad?
A győztes: Szedna!

Harmadik kör: Tápláló föld

Ebben a körben a föld, az élet, és a termékenység volt a fókuszban. Stenszky Cecília Istár istennő alvilágjárásának csodaszép mezopotámiai mítoszát mesélte (szintén dobolással). Gregus László Tahitiról hozott egy fordított özönvíz-mítoszt, ahol a tenger dühös istene eltüntette a szigeteket, kivéve azt az egyet, amin halandó szerelme lakott.
Szavazókérdés: Kivel ülnél le inkább egy kávéra a Premier Kultcaféban, Istárral vagy a tahiti hercegnővel?
A győztes: Istár!

Mindhárom szavazásunk igen szoros volt, ami annak a jele, hogy jó műsort sikerült színpadra vinnünk. Mivel kilencven-valahány szavazatot megszámolni nem kis feladat, időközben spontán meséltünk még egy kicsit a közönség szórakoztatására: én Szent Péterről és a globális felmelegedésről, Maja pedig ezen felbuzdulva Szent Péterről és a földek termékenységéről.

Megint nagy élmény volt együtt mesélni, és még nagyobb, hogy ilyen remek közönségünk volt. Legközelebb is várunk mindenkit szeretettel! További információkért kövessétek a MythOff Facebook oldalát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése