2008. február 9., szombat

Egy orvos, aki elől te is elfutnál...

(Gyenge idegzetűek ne olvassák!!! Én szóltam ;)

Robert Liston (1794-1847) kiérdemelte magának "az ember, aki a leggyorsabban forgatja a kést egész Angliában" becenevet. Egy olyan korban, ahol nem létezett még érzéstelenités, szükség is volt erre a kiváló képességre, ha nem akarták, hogy a páciens elvérezzen és/vagy belehaljon a sokkba... de persze ez önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy valakinek tartós hirnevet szerezzen.
Liston doktor azonban messze nem volt egy átlagos valaki.
A források szerint "termetére nézve valóságos óriás... karja és keze Herkulesnek is becsületére vált volna; rajongott a munkájáért, és nagy élvezettel operált, gyakran rovátkákat karcolva a késeibe minden egyes műtét után, hogy számon tartsa őket..." (hozzáteszem, úgy tűnik az "operálás" itt midnen esetben trancsirozást jelent...)
Állitólag eléggé hátborzongató látványt nyújtott munka közben, mert megvolt az a jó szokása, hogy miközben elkötötte az adott végtagot, a fogai között tartotta a kést (how cool is that)... eléggé gyakorlott volt, miközben bal kézzel elszoritotta az artériát, jobb kézzel varrt és fűrészelt... elegánsan és határozottan, persze.
Állitólag egy páciens úgy berezelt amikor meglátta, hogy elfutott és bezárkózott a vécébe; doktorúr utána talpalt, betörte a zárat a késsel, felnyalábolta a fickót, leszijazta a műtőasztalra, és két perc alatt volt láb nincs láb... (brrr)
És a legjobb még hátravan!
Mivel legendás volt a gyorsasága, természetesen mindig azon dolgozott, hogy megdöntse a saját rekordját; hogy mennyire lendületbe tudott jönni azt az is szemlélteti, hogy egy ilyen rekordkisérlet során a fűrész a combbal együtt sajnos levitte az asszisztens két ujját és a páciens egyik heréjét is... (azt hiszem egy "hoppá, bocsánat" azért helyénvaló az ilyen esetekben...XD )
1846-ra odáig fejlődött, hogy a pácienst, akin először tesztelték a "jenki trükköt" (vagyis az altatást), 25 másodperc (!!!) alatt szabaditotta meg a lábától... ("Doki állj meg, az már az asztal!!!")
Nem mindnenapi figura, az biztos. Na előle én is az ágy alá bújnék...
(Képzeljetek egy egy Dr. House tipusú sorozatot korabeli módszerekkel... "Differential diagnosis, people: nagy fűrész, kicsi vagy közepes?...")

1 megjegyzés:

  1. Most néztem meg a Vörös Sárkányt és ez után igazán hanfulatos ez a bejegyzés :D Bár igazság szerint az esti D Gray Man adaghoz jobban illik a hangulat. Sőtt a One Piece-es zombi móka az abszolút helytálló. Ott Dr. Hogback-nak hívjék a zobi dokit :D

    H.

    VálaszTörlés