2014. december 7., vasárnap

Attila a Hun a Kanári-szigeteken

Az első fellépésemre este fél nyolckor került sor, a városka gimnáziumának épületében. Jó korán érkeztem, főleg mert fogalmam sem volt, hol van a gimnázium, de meglepően gyorsan megtaláltam. Épp egy gyerekműsor végét csíptem el, így a hangtechnikusok betessékeltek az öltözőbe (avagy tanáriba), ahol egy terített asztalon víz, datolya, mandula, portói bor és mentolos rágógumi várt rám. Tessék, így kell ellátni a mesemondókat. A bort ugyan csak a fellépés után hajtottam fel, hiába unszolt a hangtechnikus bácsi, mert örülök, ha józanul tudok spanyolul (bár részegen nem próbáltam még). A terem kezdésre megtelt emberekkel; bár felnőtt közönségnek voltunk meghirdetve, akadt két gyerek is, az egyik öt perc alatt elhagyta a termet, a másik pedig elaludt (mondjuk mindkettő két év alatti volt, úgyhogy nem sértődtem meg). A srác, akinek fel kellett volna konferálnia, nem jelent meg, úgyhogy vidáman bemutatkoztam a közönségnek, és kezdődhetett az előadás.
A fesztiválra három ötven perces műsort kértek, kettőt felnőtteknek és egyet családoknak. Ma este az első felnőtt kör ment le, Attila, a hunok királya címmel. Vadonatúj műsor, direkt erre a fesztiválra. Szerintem jól sikerült; néha ugyan elvesztettem egy-egy szót (persze sosem azokat, amikre felkészültem, a tegez meg az agancs remekül ment), de a közönség barátságosan reagált mindenre, és megnyugodtam a tudatban, hogy értik, amit mondok. A műsorban egyébként Hunor és Magor, Isten kardja, Attila és a mutatványosok, és Csaba királyfi szerepeltek. A mutatványosokra külön büszke vagyok, mert a pár soros eredeti történetből egészen kerek, nagyjából tizenöt perces előadást sikerült szerkesztenem. A műsor végeztével többen odajöttek gratulálni. Az is kiderült, hogy továbbra is igaz a mesemondói karrierem legnagyobb rejtélye: Akárhol mesélek, mindig van egyetlen egy magyar személy a közönségben. Úgy látszik, ez Tenerifére is igaz; egy hölgy jött oda hozzám rögtön az előadás után, és szólított meg magyarul (azt sem tudtam, mihez kapjak). Utólag örültem, hogy a magyarul éneklést nem szúrtam el. (Attilához nekem hozzá tartozik az Éjjel a Tiszán, a Láthatatlan ember óta).
Miután elszállingózott a közönség, és felhajtottam a portói bort, épp vacsoraidő volt. Áttettem a székhelyem a vendéglőbe, ahol már név szerint ismernek, és belélegeztem egy vödör spagettit (még az sem zavart, hogy hal volt benne). Egy órám volt újraindítani az agyamat, mielőtt jelenésem volt a városháza előtt az erkélymesélésre. Ebből harminc percet a magyar hölgy társaságában töltöttem a téren egy padon ülve. Kiderült, hogy nem csak magyar, és élt az USA-ban, de ráadásul régész is…
A városháza gyönyörű szép épület, fa lépcsőházzal és mennyezettel, nagyjából két-háromszáz éves. Be kellett kopognom, mert az emeleten még zajlott Luis esti előadása. Mire kiengedték a közönséget, és mindhárman – Fabio, Luis és jómagam – összegyűltünk az erkély mögötti irodában, az is kiderült, hogy várnunk kell: Kamel esti előadása későn kezdődött, ebből kifolyólag későn ért véget, ebből kifolyólag minden borult, mint a dominósor. Fél órás késéssel este tizenegykor kezdtük el az erkélymesélést a Rómeóként kitartóan várakozó tömeg feje felett, és mivel már megint nem tudta senki mi a frász történik, eldöntöttük magunk között, hogy én megyek ki először.
Hozzá kell tenni, hogy időközben a tengerparton valami külön buli vette kezdetét mesterséges tűzzel (ami alatt nem tudom, hogy a tűzijátékot értették-e, vagy valami más pokolbéli micsodát, mindenesetre olyan hangja volt, mintha leomlani készült volna a hegyoldal). Szerencsére a hangosításunk profi volt, és kaptam mikroportot, így még attól sem kellett tartanom, hogy esetleg a lent álldogáló közönség fejére ejtem a mikrofont. A mese ezúttal a Tündértó titka volt, ami rövid és kompakt, és külön mókás, mert beleszőttem azt is, hogy ma este telihold van. Utánam Fabio következett, miközben a háttérben villámgyorsan leszereltem a mikroportot és átszerkesztettem Luisra. Fabio egy afrikai mesét mondott; csípem a srácot, szépen mesél, és jól is választ történeteket (a „nyelvhús” címen futó sztorit hallottam már, de eddig nem esett le, hogy szuahéli mese, most végre beszereztem a forrását is). A sort Luis zárta egy portugál balladával; szegény már keresztbe látott ezen a ponton a hosszú nap végén, de hősiesen tartotta magát és a tangóharmonikát is.

Miközben a közönség elszéledt, mi áttántorogtunk az étterembe, és a vendéglősök voltak olyan kedvesek, hogy még zárás közben csináltak Luisnak (aki kihagyta a vacsorát) melegszendvicset – majd Anának és Kamelnek is, akik időközben csatlakoztak hozzánk. Éjfélig üldögéltünk egy-egy pohár borral és egy-egy tál melegszendviccsel a sarokban, és a „mi volt a legőrültebb fellépésed” című játékot játszottuk. Sok jó ötletre tettem szert mielőtt önerőből eltakarodtam aludni. Még két fellépésem hátravan. 

1 megjegyzés: