2017. július 8., szombat

A hat kismalac és az oroszlán (Népmesék nyomában a világ körül 45. - Antigua és Barbuda)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körül! Aki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. Aki csatlakozni szeretne a világ körüli meseolvasáshoz, részt vehet a Moly.hu kihíváson. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.


Folk-lore of the Antilles, French and English II.
Elsie Clews Parsons - Gladys A. Reichard
American Folk-lore Society, 1933.

Azokhoz a karibi szigetországokhoz, amikhez égen-földön nem sikerült külön könyvet beszereznem, ebből a gyűjteményből olvastam fejezeteket. A három kötetes, közel kétezer oldalas mű szigetekre bontva közöl több száz népmesét, angolul és franciául.
A gyűjtemény sajnos Barbudáról egyáltalán nem közöl mesét, Antiguáról ellenben tizennyolc történet is található benne, és szerencsére mindannyiuk angolul (bár olyan erős fonetikus dialektusban, hogy elég nehéz volt átrágni őket). Összesen négy mesemondótól gyűjtötték őket, akik közül a legfiatalabb csak úgy szerepel, mint "tizenöt éves fiú."

Fénypontok

Volt egy csinos kis pourquoi mese arról, miért emelgetik fel a fejüket a tyúkok ivás közben - a történet szerint azért, mert egy szárazság idején Isten minen állatnak csak egy kortyot engedett, és a Tyúk minden korty után felnézett az égre hogy azt mondogassa "csak egy korty volt!"

Kapcsolatok


Megint volt egy ördöghöz (avagy jelen esetben kígyóhoz) feleségül ment leány, akit a bátyja ("egy öreg boszorkány") mentett meg az életveszélyes házasságtól. Egy "szótlan királykisasszony" mesében a királyfi halottnak tettette magát, úgy érte el, hogy megszólaljon a lány, a Három Kismalac helyi változatában pedig nem kevesebb, mint hat malac szerepelt fából, téglából, kőből, rézből, szemétből, és vasból készült házakkal (egyébként a vas nyert). Volt egy érdekes névtalálgatós mese is, aminek sikerült egy hosszal rávernie Koppcihercire, mert a szóban forgó öregasszony becsületes neve Paleewashreerahlickereewah volt...
Az ügyeletes trickster továbbra is Ananszi.

Hova tovább?
A Saint Kitts és Nevis Államszövetségbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése