2017. július 15., szombat

Agresszív kolibrik és segítőkész lovak (Népmesék nyomában a világ körül 46. - St. Kitts és Nevis)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körül! Aki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. Aki csatlakozni szeretne a világ körüli meseolvasáshoz, részt vehet a Moly.hu kihíváson. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.


Folk-lore of the Antilles, French and English II.
Elsie Clews Parsons - Gladys A. Reichard
American Folk-lore Society, 1933.

Azokhoz a karibi szigetországokhoz, amikhez égen-földön nem sikerült külön könyvet beszereznem, ebből a gyűjteményből olvastam fejezeteket. A három kötetes, közel kétezer oldalas mű szigetekre bontva közöl több száz népmesét, angolul és franciául.
Az előző országgal ellentétben itt két külön fejezet is volt Nevis és St. Kitts szigeteihez. Előbbihez nem kevesebb, mint ötvenkét mese tartozott, mind angol nyelven, és mind egyetlen fiatal (harminc éves) mesemondótól (bingó!). St. Kitts fejezetében huszonkét mese volt öt mesemondótól, melyek közül egy hetven éves volt, a másik négy viszont tíz és tizenhat között mozgott. Külön érdekesnek tartom megemlíteni az ilyeneket, nem csak mert a helyszínhez kötik a meséket, hanem azért is, mert látható, hogy itt még élénken élt a szájhagyomány, a gyerekektől épp úgy lehetett gyűjteni, mint az öregektől...

Fénypontok

Bíbortorkú karibi kolibri
Kissé megdöbbenve olvastam azt a mesét, ahol Kolibri és Nyúl koma főzőversenyt rendeztek, amelyet az utóbbi nyert meg, mert az ő főztje édesebb volt, mint a kolibrié... amiért is Kolibri koma nemes egyszerűséggel agyonlőtte a nyuszit. Nem gyakran találkozik az ember ilyen agresszív kolibrivel... A gyűjtés legérdekesebb meséje azonban a Segítőkész ló volt, melyben egy lány egy gyanús alakhoz ment feleségül, mire az apja a biztonság kedvéért elküldött vele egy sárga lovat. A sárga ló (aki csúnyácska volt, a lány nem akarta), nem csak az ördög-férjtől mentette meg kis gazdáját, de elvitte egy másik országba, ott kormányzói állást is szerzett neki, majd a végén haza is repítette.

Kapcsolatok

Ügyeletes tricksterből itt kettő is volt, Ananszi és Nyúl koma. A szokásos klasszikusok itt is megtalálhatók voltak, helycserés büntetés, kátránybábu (különös tekintettel arra, hogy az egyik változatban nem csak Ananszi, de a felesége is beleesik ugyanabba a csapdába), stb. Voltak megint tündérmesék, többek között Hamupipőke, akit a kemencében tartott bezárva a mostohája, és egy papagáj árulta el a hercegnek, hol kell keresnie; Piroska, akit farkas helyett egy nagymamának öltözött óriás falt fel, és ezzel vége volt a mesének; és Kékszakállnak több változata is.
Természetesen most sem maradtak el az állati futóversenyek: A kedvencem az volt, amelyikben Macska és Teknős versengett egy lány kezéért. Teknős vízben ment, hogy gyorsabb legyen, de Macska észrevétlenül a hátára ült, és előbb ugrott a partra. A lány ennek ellenére Teknőst akarta férjül, mire Macska a hátára fordította a tekit, hogy megmutassa, milyen tehetetlen...

Hova tovább?
Ezennel elhagyjuk a Kis-Antillák szigeteit, és megérkezünk a Nagy-Antillákra. Első megálló: A Dominikai Köztársaság!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése