2012. május 21., hétfő

Odaát, Alabama

Florence, Alabama
Május 18, 3:30 am

Békés, csendes, biztonságos környék; zárt ajtók és csipkefüggönyök mögött mindenki az igazak álmát alussza. A déli kisváros lakói még csak nem is sejtik, mi vár majd rájuk, amikor felkel a nap...
A langyos, párás éjszakában egy feltűnésmentes fekete kocsi gördül be a kertvárosba, a rádióból dübörgő rockzenével, a hátsó ülésen halmokban álló hamburgeres zacskókkal és üres kávés poharakkal.
- Nekem teljesen nyugodt helynek tűnik - jegyzi meg a kormány mögött ülő fiatal szőke férfi.
- Biztos, hogy jó helyen vagyunk?
- Nem...
A kocsi motorja elhallgat; tücskök ciripelnek a hajnal előtti sötétben.
- Mennyi idő van napfelkeltéig? - kérdezi egy álmos női hang a hátsó ülésről.
- Nagyjából két óra.
- Akkor aludjuk. Hosszú napunk lesz...

Két órával később.

A felkelő nap első sugarai zöldre és sárgára festik az eget. A kertváros továbbra is csendes és kihalt; az egyik családi ház parkolójában egy feltűnésmentes fekete kocsi várakozik, benne négy, kabátokba és takarókba csavart, nagyjából emberi formával. Egyikük megmozdul, és egy cuppanással leválasztja az arcát az ablaküvegről.
- Hány óra van?...
- Fél hat.
- Helyi idő szerint?
- Aha.
- Lehet már valami nyitva?
- Találtam egy éjjel-nappali bárt a környéken.
- Menjünk.
A fekete kocsi motorja életre kel, és a jármű kigördül a kertvárosból.

Florence, Alabama
Névtelen útszéli étterem
Május 18, 6:00am

Az étterem ajtaja fölé akasztott csengő megszólal; a pincérnő felnéz és rezzenéstelen arccal bólint a négy új vendégnek. Nem ők az első látogatók; már több farmerkabátos, baseball-sapkás helyi egyén üldögél elszórtan a műanyag székeken. A pincérnő, egyik kezében égő cigarettával, másik kezében kávés kannával, hóna alatt négy rikítóan színes menüvel (melyeken háromféle étel és azok kombinációi olvashatók), az egyik ablak melletti asztalhoz kíséri a vendégeket. Nyilvánvalóan nem idevalósiak. De legalább sok kávét rendeltek.
Az egyik vendég érdeklődve figyeli az étterem minden zegét-zugát; főleg az ablakkeretekre szegezett patkókat, és a kiömlött sót az ablakpárkányokon. A többiek szirupos palacsintát és édes bundás kenyeret majszolnak, szalonnával. Odakinn felkel a nap, és elkezd melegedni az aszfalt; idelenn Délen már javában tombol a nyári hőség.

Florence, Alabama
Névtelen motel
Május 18, 22:00

Fekete kocsi parkol a motel parkolójában. Négy messziről jött idegen arccal zuhan az ágyba és már horkolnak mielőtt vízszintesbe kerülnek.

(Folyt. Köv.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése