2012. május 10., csütörtök

És már megint a "problémás" kölykök voltak a legjobbak...

Na, megvolt a második kör is a gimiben a Fiannával, már egészen belejöttem a sztoriba :) Vagyis a sztoriban mindig is benne voltam, de most már le tudom nyomni egy óra alatt a lényeget, úgy, hogy a tinédzserek is követni tudják...

Ma délután voltam benn a "problémás" osztálynál, és már előre örültem - eddig csak jó tapasztalataim voltak velük.  Láthatóan ők is örültek nekem, nem kellett csalódnom bennük; félúton zeneóra és mentorálás között zuhantam be hozzájuk, de olyan gyorsan sikerült elcsendesedniük, hogy majdnem több időm maradt, mint a többi osztálynál. Amikor bejelentettem, hogy ír legendákat fognak hallani, az egyik kiscsaj a hátsó sorban rögtön kijelentette, hogy ő ír, a kedvenc tricksterem meg (akit már a fenti linken is emlegettem, és a nagy sikerű Aladdin előadásban ő volt a dzsinn, ami elmond róla mindent) a levegőbe bokszolt; ilyesmire jó mesét kezdeni.
Tudom, hogy folyton ismétlem magam ezekkel a bejegyzésekkel, de nem érdekel: a kölykök már megint zseniálisak voltak. Sokkal több visszajelzést kaptam tőlük, mint az összes többi osztálytól, és tinédzserekhez képest szokatlanul látványosan élvezték az egészet (ők voltak a négy gimis osztályból az egyetlen, akik hangosan nevettek dolgokon). A kedvenc pillanataim:

1. Elmagyarázom, hogy Goll Mac Morna elvesztette a fél szemét egy csatában; később, amikor azt mondom, Goll dühösen méregette a fiatal Finn Mac Cool-t, azt veszem észre, hogy az egész bagázs fintorogva bámul rám vissza, és az egyik szeme mindnek csukva van...
2. Finn Mac Cool üldözi a Tarát felégető sötét alakot; a trickster a hátsó sorban a székén ugrál és a kezével hadonászva mutatja, hogy el kéne dobni azt a lándzsát, mert még meglóg a dög... a szép az egészben az, hogy Finn a következő mondatban tényleg eldobja a lándzsát. Telibe.
3. Finn Mac Cool a Bölcsesség Lazaca alá tartja a kezét, megégeti az ujját, és a szájába kapja... az egész osztály egyszerre hördül fel, nekik nem kellett magyarázni, mi lesz ebből.
4. Finn és Goll kezet fognak a legyőzött szörny felett - az egész osztály egyszerre olvad el. "Awww..."
5. Finn felébred az éjszaka közepén és egy idegen nőt talál a szobájában. Az osztály zajos tetszését fejezi ki, és a fiúk ötleteket dobálnak be róla, ők mit tennének ilyen helyzetben.
6. Finn Mac Cool elveszíti Sadb-t, az első feleségét, majd évekkel később rábukkan Oisínre, a saját fiára az erdőben. Az ír lány a hátsó sorban elbőgi magát.
7. Niamh megérkezik az Örök Ifjúság Szigetéről és magával viszi Oisínt. Első megszólalás: "Na ennek biztos örült a felesége..." Hoppá, elfelejtettem az asszonyt kiírni a történetből...
8. Ott tartok, hogy a hősök a tengert nézik, és a távolból egy alakot látnak közeledni a parthoz... az egyik lány elkuncogja magát, "Ariel!" mire muszáj megjegyeznem, hogy tulajdonképpen nagyjából igaza is van... ez hallatlanul szórakoztatja őket.
9. Niamh kezet nyújt Oisínnek, és magával hívja tündérföldre. Trickster a hátsó sorban: "Hát még jó hogy elmegy a nővel!!!"
10. Utólag mesélek nekik a Fianna többi tagjáról. Megemlítem Diarmuid egyetlen kívánságát, azt, hogy minden nő szeressen bele, ha meglátják a jelet a homlokán... Trickster megint aktív: "Így kell ezt csinálni!" Megjegyzem, hogy ez lett a veszte, amikor a nagyfőnök felesége is felfigyelt rá; az egész osztály szívja a fogát. "Ajjaj..."

Utólag még volt időnk megvitatni azt is, hogy vajon egy Sheldon Cooper vs. Dr. House vitát ki nyerne meg. Végül abban állapodunk meg, hogy Sheldon nyerne, de House-t eleve hidegen hagyná az egész... beszélgettünk még egy darabig hősökről, csatákról meg Írországról, aztán ki is csengettek; kifelé menet a trickster hangosan kijelentette, hogy ő most ír legendákat fog olvasni, majd elcsattogott balra a könyvtár irányába.

Ez a nap sem múlt el haszontalanul.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése