2013. augusztus 29., csütörtök

Már megint mit tanul a mesemondó

Az utóbbi időben rengeteg rövid és csattanós választ sikerült kifejlesztenem arra, mit is csinálok már megint a Zusában tulajdonképpen. Általában az 'amerikanisztika' vagy a 'kultúrantropológia' ki is elégítette az érdeklődők kíváncsiságát, de ha már a doktorinál tartunk, ennél azért kicsivel bonyolultabb a dolog. Szóval íme a hivatalos (és pontos) válasz:
Doktori képzést végzek Amerikai Kulturális Tanulmányok (American Culture Studies) szakon, Film, Média és Kultúra szakirányon, Popkultúra minorral, mesemondás és játéktervezés témakörben.
Jep.

Az első félév szokás szerint hektikus és zsúfolt és kétségbe ejtő, és egyben rettenetesen izgalmas is. Az órarend nagyjából a következő:

Kulturális Pluralizmus az USA-ban: Ez az a tantárgy amit én tanítok. A második órára már egy kicsit életre kelt a társaság; harmincöt diákból öt fiú, és főleg az ő hangjukat hallom, miközben a lányok unottan bámulnak rám. De legalább elkezdtünk kultúráról, nemzetiségről, meg hasonló érdekes témákról beszélgetni.

Amerikai Kulturális Tanulmányok elmélet: Az elméleti óráktól mindig is elemi erővel rázott ki a hideg, és ez most sincsen másképp, de a doktorihoz nem lehet eljutni elmélet nélkül. Rengeteg olvasás és nem kevés frusztráció vár ránk ebben a félévben. Engem külön szórakoztat, hogy a marxizmustól indulunk...

Amerikai Kulturális Tanulmányok pedagógia: Ezen az órán megtanuljuk hogyan tanítsuk azt amit vele párhuzamosan tanítunk. Nagyon hasznos óra kezdő tanároknak, és jár hozzá reggeli kávé és fánk. Leginkább tanári önsegélyező körnek lehetne nevezni, de azért kaptunk hozzá egy rakat tankönyvet is az egyetemi oktatás mikéntjéről és hogyanjáról.

Kulturális Turizmus: Ebben a félévben ez az óra képviseli a popkultúra tanulmányaimat. A turizmus különböző formáiról szól, arról, hová utaznak az emberek, miért, és hogyan. Eddig rettentően érdekes óra, és sok saját kutatást is végzünk majd a félév során.

Új Média Kutatás: Ezen az órán az osztály legalább annyira érdekes mint a tananyag: majdnem kizárólag nemzetközi diákokból áll (a professzor pedig koreai-amerikai). A három amerikai mellett van három arab, egy iráni, egy tajvani, két kínai, egy koreai, egy ghánai és egy magyar is. Mivel főleg azzal foglalkozunk, hogyan folytat valaki tudományos kutatást az Interneten (linkanalízis, kódolás meg hasonlók), mindig érdekes a különböző országokból érkezett emberek véleményeit hallani. Az első órán például arról volt szó, miben különböznek a különböző politikai pártok blogolási szokásai egymástól. Mivel igyekszem popkultúrából diplomázni, nem árt, ha megtanulom, hogy kutatja az ember a médiát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése