2008. június 25., szerda

New Orleans Arc 1 - Első kóstoló

Rövid hirösszefoglalónk következik (az ájulásközeli állapotra és a késői órára való tekintettel):

1. Kiadós reggeli (rekkenő hőség, tűző nap, pálmafákkal körbeültetett palacisntaház, áfonyás palacsinta)

2. Bevásárlás (új barátom, egy csinos piros rákocska - crawfish - társasgában, akit Angela nyomott a puszta kezembe, mert megjegyeztem, hogy még nem ettem ilyet; mire a pénztához értünk, egész jó barátságba kerültem vele, mely bizalmas kapcsolat sajnos rövid véget ért, amikor a kocsiban Angela demonstrálta nekem, hogyan kell egy ilyet felbontani. Mentségére legyen mondva, kis barátunk elő volt főzve és fűszerezve.)

3. Átkelés a világ egyik leghosszabb hidján, Mandeville-ből New Orleansba (valami 30 mérföld; amikor a közepén vagy, agyik partot sem látod, nagyon hangulatos. Ködből kibontakozó New orleans meg minden. Hazafelé jövet a sötétmeg még királyabb volt)

4. Rövid látogatás Angela másik házánál, ami Katrina látogatása után most épül újjá (hát igen, látni még a nyomokat egy-két helyen, bár az a környék épp nagyon csinos és tiszta volt, tele virágokkal meg szép szines házikókkal)

5. A melegre való tekintettel némi jégkrém elfogyasztása, közben kociskázás a városi parkban (hangos lelkesedés még több lógó moha látványától. A jégkrém tulképp darált jég sziruppal leöntve, abból viszont százféle van. Egy városi busz parkolt le a fagyizó mellé, amig ott álltunk, és a sofőr kiugrott egy fagyi erejéig... hát igen, ilyen hely ez a new Orleans...)

6. Némi megrökönyödés városi temető látványától (a talajvizre való tekintettel csak föld feletti sirok vannak - sok sok pici, gótikus kinézetű kripta, ami az egész temetőt furcsán város-jellegűvé teszi... totál hátborzongató)

7. Villamosozás egy százéves villamoson a belváros felé a Canal Street-en (közben még több lógó moha, mardi gras - gyöngysorokkal vegyesen, szép házikók, bevásárlóutca, pálmafák, némi zivatar)

8. Érkezés a Francia Negyedbe (a történelmi városmag a Mississippi partján - érdekes módon a hurrikán alatt egyike azon kevés helyeknek, amik kinn voltak a vizből. Őseink tudtak valamit. Manapság nagy bazár és turistacsapda, de az épületek lenyűgözőek és az utcák hangulatosak. A nap hátralévő részét itt töltöttük mindenféle elfoglaltságokkal, úgy mint...)

9. Séta (a boltok zöme Mardi gras-bolt, antik üzlet, művészeti galéria vagy ékszerbolt - de ezekből aztán van minden formában és méretben. Ennyiféle zászlót pedig még egy városban sem láttam - spanyol, francia, mindenféle amerikai különböző évszázadokból, helyi, louisianai, meg még vagy öt másik)

10. Shoopingolás Marie Laveau voodoo-boltjában (no kidding. És igen, az a Marie Laveau és az a voodoo bolt. Hozzátartozik a feelinghez az aszalt csirkelábak között való turkálás, az oltár megtekintése és hosszas böngészés mindenféle amulettekkel teli kosarakban csakúgy, mint a hátsó szobában üldögélő jósnő vagy az eladó lány a tetoválások széles arzenáljával...) (Igen, Kata, kaptál valamit, de nem mondom meg mit ;)

11. Városnéző körút öszvérfogaton, cilinderes bácsi, cilinderes öszvér, sok-sok érdekesség (többek között a Felkelő Nap Háza - szép piros épület; egy kalózkocsma - hurrikán nevű rumos koktél fogyasztása kisebb lórúgással felér - pedig csak a felét ittam meg; áthajtás a piros lámpás negyeden, meg persze sok szép történelmi épület)

12. További sétálás, betévedés random boltokba, hosszas turkálás egy helyi antikváriumban, beszélgetés

13. Vacsora cajun étteremben, életem első gumbo-jának elfogyasztása (rákos-fűszeres főzelékszerűség, ami lyukat éget az ember nyelvébe, viszont nagyon finom. Francia kenyérrel, hogy adjunk a helyi kultúrának. Itt aztán mindenhol kinn van a francia liliom...)

14. Séta vissza a villamoshoz, közben utcai zenészek hallgatása és tenyérjósok bősz kerülgetése. Villamosozás vissza a kocsihoz. Hazaút a hídon.

Nah, első napra azt hiszem elég is volt ennyi... fotók is vannak, de majd holnap töltöm fel őket.
Jóéjt ;)

1 megjegyzés:

  1. Álmodozva révedek a semmibe. Szakállas moha, mardi gras, fűszeres rák... Hogy azt a fűzfánfütyülő rézangyalát neked milyen jó dolgod van! :D

    VálaszTörlés