2011. szeptember 13., kedd

Rettegés magyar módra

Elkezdtük összeszedni a gondolatainkat a közelgő fellépésekkel kapcsolatban. Mivel nagy sebességgel csúszunk október irányába, és a boltokban már felbukkantak a fekete macskák és sütőtökök, a legfontosabb feladatunk most a Halloween programra koncentrálni. Az ijesztős-félelmetes mesék sohasem voltak a kedvenceim, de azért tudok egy párat; a trükk a dologban annyi, hogy kétféle repertoárt kéne egy hónap alatt felépítenem:

1. "Ijesztős" mesék, vagyis horror gyerekeknek: olyan történetek, amikben van ugyan szörny, kísértet, csontváz, boszorkány, rettegés és borzongás, de azért csak módjával, hogy a lurkók ne álljanak meg a fejlődésben. És a végére vagy csattanó, vagy happy end szükségeltetik. Ez nem az amerikai konvenció, de én szeretném így csinálni, rosszil érezném magam, ha szorongással távoznának.

2. Rendes horror: miután a gyerekeket ágyba tették, kezdődhet a felnőtt mesélés, általában késő éjszaka. Ide viszont rendes, kőkemény rettegés kell. Valamiért nem szeretem azokat a történeteket, amiket az amcsik 'jump story' néven jelölnek - biztos mind ismertek ilyeneket, ez az, amikor a mesemondó a végén sikít, üvölt, vagy a nyakadba ugrik. Én rendes, csendes horrort akarok mesélni, ha már muszáj :)

Mindezek tetejébe szeretném a program nagy részét magyar történetekkel kitölteni. Néhány ötletem akad már, de ha bárkinek javaslata van a témát illetően, szívesen fogadok minden ötletet!
Kivéve Drakulát. Drakulát nem mesélek.

(Gondolkodom egy vérfarkasos program összeállításán is. Csak mert mindenki vámpírokat kér, amikor megtudja, hogy magyar vagyok...)

8 megjegyzés:

  1. félig nyúzott bakkecske.Kölköcskék, akiknek a minap meséltem, imádták. 3x is ismételtük "én vagyok a félig nyúzott bakkecske, dübi dübi lábammal, döfi döfi szarvammal, be ne gyere ha kedves az életed" ! imádták. Tudom, hogy a terülj terülj asztalkám keretsztorijában is van egy borotvált kecske, akit kiűznek az odúból, és nem tudom, hogy a félig nyúzott változat magyar-e de, ezt úgyis te jobban tudod:) meg még gondolkodom

    VálaszTörlés
  2. Mondák szóba jöhetnek? A felvidékiek között van néhány, például Andrássy Istvánné Serédy Zsófia története. Holttestét jómagam még láthattam, de úgy tudom valami őrült megsemmisítette azóta.

    VálaszTörlés
  3. Az a népmese,amikor a halott lányt beleteszik a hegedűbe ;)

    VálaszTörlés
  4. vagy hát a báthoryaktól bármi, igaz, az kicsit vámpíros...love

    VálaszTörlés
  5. Mária királynő, aki 11 évesen elvesztette apját és királynő lett, aztán elfogja őt anyucival együtt Horváti bán, a védője, garai nádor fejét odadobják a kocsijukba. Majd félévi várfogság, anyucit Erzsébet anyakirálynőt megfojtják, őt meg hozzáadják az általa utált Zsigmondhoz, hogy pár évre rá leesve egy lóról meghaljon?

    VálaszTörlés
  6. Egyik kedvenc történetem, de inkább tragikus, mint ijesztő...

    VálaszTörlés
  7. Locsold meg egy kis extra vérrel... :) A bedobott fejet is le lehet írni részletesen.

    Hollywoodban ölnének egy ilyen sztoriért.

    VálaszTörlés