2011. június 19., vasárnap

FEST 2011, Toledo - Utolsóból az első

Elérkezett a 2011-es FEST konferencia utolsó napja. Mindenki kialvatlan volt és fáradt, de a lelkesedés nem adott alább; végre eljött az ideje, hogy a nemzetközi megfigyelők a tanács elé tárják jól megrágott javaslataikat. Ez eltartott egy darabig, de mivel szerencsére többször feltaláltuk a spanyolviaszt, előbb-utóbb a végére értünk a lehetőségek, ötletek, tervek és álmok felsorolásának, és lehetett ünnepelni. Mint kiderült, a tanács közben meghozta a maga döntéseit is; létrejött az új Vezető Bizottság (vagy hogy a manóba fordítsa az ember az Executive Committee-t), amit megtapsoltunk, lett alapító dokumentum is, melyet, a tanácstagok karikás szemeiből ítélve, vérrel írtak le az elmúlt három napban. Létrejött egy kisebb csapat a FEST honlap szerkesztésére és gondozására. Juhé!
Még az utolsó utáni pillanatban is tele voltunk ötletekkel. Miután elfogyasztottuk az ebédet, ismét kisebb csoportokra bomlottunk, hogy még futtában megvitassuk őket. Én a Grimm 2012 fantázianevet viselő társasághoz csapódtam, nem utolsó sorban azért, mert ők foglalták el a kertben az árnyékos padokat. És a busz indulása előtti egy órában még gyorsan létrehoztunk egy nemzetközi projectet.
2012-ben lesz 200 éve, hogy megjelent a Grimm testvérek mesegyűjteményének első kiadása. Mondani sem kell, hogy Európa (és a világ) mesemondói mind lázasan készülődnek az évfordulóra. Úgy gondoltuk, összekötjük a kellemest a hasznossal, és nemzetközi kezdeményezést kovácsolunk a dologból; és mivel a Tarkabarka Hölgy lelkesen jártatta a száját (végre mesékről volt szó és nem bizottságokról meg papírmunkáról), rám is böktek, hogy legyek én a program koordinátora. A dolog pofonegyszerű: minden résztvevő mesemondó (vagy csoport, utóbbiakat erősen támogatjuk) 4 Grimm mesével dolgozik majd; kettőt meguk választhatnak, kettőt pedig sorsolásos alapon kapnak, hogy kihívás is legyen a dologban. A négy meséből egy előadást kell csinálniuk, és felvenni videóra, lehetőleg élő közönséggel; a videók aztán egy honlapra vándorolnak majd, terv szerint térképpel, feliratokkal és adatbázissal együtt. Amióta hazajöttem, meg is csináltam a meselistát; érkeznek a feliratkozók sorban. Sok jó dolog fog még ebből kisülni...
A kertbe jöttek utánunk, hogy ránk vár a busz; indulni kellett Guadalajarába, ahol időközben megkezdődött a 20. éves Mesemaraton. Nekem Pep kocsijában jutott hely; ötven mesemondó viharos gyorsasággal nyergelt, fordult, és már úton is voltuk a fesztivál felé.
De ez már egy másik történet, melynek elbeszélésére más alkalommal kerül majd sor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése