2018. augusztus 18., szombat

Apró ország apró meséi (Népmesék nyomában a világ körül 91. - Liechtenstein)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.

Mivel Liechtensteinből nem sikerült mesegyűjteményt szereznem, megelégszem azzal az öt népmesével, amik az ország hivatalos turisztikai weboldalán szerepelnek. 


A három nővér
Három lány templom helyett bogyót szedni megy a hegyekbe, majd nem adnak belőle egy szegény asszonynak, akiről kiderül, hogy maga Szűz Mária. Az Istenanya büntetésből kővé változtatja őket (ld. a képen).


Santamerta kutyája
Egy kísértet megjósolja egy legénynek, hogy ha éjfélkor bemegy Santamerta (Szt. Mamerta) kápolnájába, talál majd egy láda aranyat, amin egy kutya ül. Ha a kutyát el tudja mozdítani róla, az övé lehet az arany. A legény és két barátja azonban hiába próbálkoznak, az arany eltűnik. A kísértet szerint 1000 év múlva lesz esedékes legközelebb.

A Lochgass-i fehér ló
Egy híres lótolvaj csodaszép fehér lovat talál karácsony éjjel a templom előtt. El is köti, és hazaindulna vele, de a ló hosszas vágtázás után úgy ledobja, hogy kitörik a nyaka, majd visszaváltozik azzá, aki: Az Ördöggé. A fehér ló addig kísértett Vaduzban, a fővárosban, míg keresztet nem állítottak azon az úton, ahol a tolvajt megölte.

Golden Boos
Állítólag a legismertebb mese Liechtensteinben. Egy erős asszonyról szól, aki mindenhová egy ládával a hátán érkezett. Amikor szállást kért éjszakára, a ládát egy külön szobába tette... a ládából pedig előmászott egy apró ember, és kirabolta a házat. Ennyi.

A Guschg-i pásztorok bábuja
A pásztorok nyáron fenn legeltetnek a hegyekben, és azzal szórakoznak, hogy életnagyságú bábut készítenek rongyokból, amivel aztán "mindenféléket csinálnak." Amikor eljön az ősz, a bábu egy nap életre kel, és közli, hogy mind hazamehetnek, kivéve egyet. Ki is választ egyet a pásztorok közül, megnyúzza, és nevetve kiteszi a bőrét a kunyhó tetejére száradni.
Erre nem számítottam.

Hova tovább? 
Svájcba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése