2018. október 12., péntek

Legyen inkább Népmese Hónapja

Idén szeptember 19-én volt az első Népmese Napja fellépésem, és ma, október 12-én zajlott le az utolsó. Mozgalmas szezont zártam: Bő egy hónap alatt húsz fellépésem volt, néha naponta több is. Két ország tíz különböző városát látogattam meg; a legapróbb hallgatóságom bölcsisekből, a legidősebb pedig nyugdíjasokból állt, és aki kíváncsi rá, annak azt is elárulom, hogy összesen 79 mese hangzott el, amiből 34 volt magyar (igen, nyilvántartom) (milyen jó lett volna, ha pont 77 lett volna). Ezzel együtt bejárattam egy rakat új magyar népmesét, amik remek fogadtatásra találtak, és elővettem néhány régi kedvencet is.


A fentiek tükrében szeretném azt a javaslatot szabadon ereszteni az Internet és a magyar mesemondás világában, hogy a (Magyar) Népmese Napja helyett jövőre legyen inkább

(MAGYAR) NÉPMESE HÓNAPJA

a következő megfontolásokból:

1. Szép keretet lehet neki adni: Benedek Elek születésnapjától (szeptember 30.) tarthatna mondjuk Illyés Gyula születésnapjáig (november 2.)

2. Kényelmesebben meg lehet szervezni: Általában ugyanis az történik, hogy még alig tért vissza mindenki a nyári szünetről, már szervezni kéne a Népmese Napját, amiért is sokan csak szeptember 12-15 környékén eszmélnek fel - ekkorra pedig a pályázatokból élő helyszínek a mesemondók idejének nagy részét már elhappolták, és cipőkanállal kell más fellépéseket a menetrendbe beszuszakolni. Ellenben a Népmese Hónapja lehetőséget adna rá, hogy a szeptember közepén egyenesbe kerülő szervezők még kérhessenek mesélést október közepére vagy végére úgy, hogy közben nem érzik kínosnak, hogy szeptember 30 már réges-régen elmúlt.

3. TÖBB MESE FÉR BELE, több helyszínen. Ez mindenkinek előny.

4. Benne van a Halloween: a Mindenszentek és a Halottak Napja mellett egyre népszerűbb itthon is a Halloween. Én úgy érzem, ezek megférnek egymás mellett, ráadásul mesemondói szemmel olyan fontos témákat hoznak fel, amikhez ugyanolyan fontos, és nagyon régi mesék, történetek tartoznak. Az október végi mesélés több egyszerű riogatásnál: A meséken keresztül szembenézhet a hallgatóság a saját félelmeivel, és mesei felodást találhat az élet nagy, szorongást okozó kérdéseire.

5. Nem szakadnak meg a mesemondók: Ha a népmese-adag egy hónapra oszlik el, nem kell minden releváns fellépést két hétbe belesűríteni. Marad hangunk és energiánk a végére is.

Mit gondoltok?

1 megjegyzés:

  1. Nem szakadnak meg a mesemondók :D :D :D
    last but not least ;)
    Támogatom az ötletet, meg is osztom :)

    VálaszTörlés