2019. június 22., szombat

Sétáló fák, beszélő madarak (Népmesék nyomában a világ körül 124. - Sierra Leone)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.


Tales from Sierra Leone
Mohammed Yassin
Oxford University Press, 1967.

A kötetben tizenöt mese található. Bevezető vagy jegyzetek nem tartoznak hozzájuk, csak fekete-fehér illusztrációk. A legtöbb mese valamiféle tanulsággal végződik, amelyek gyakran elég meglepőek az európai olvasó számára.




Fénypontok

Volt egy meglepően derűlátó szerelmes történet a könyvben - abból az időből, amikor a madarak még beszélni tudtak. Egy fiatal harcos beleszeretett egy törzsfőnök sokadik feleségébe, és amikor kiderült a dolog, a vadonba menekült. Beszélő madarak segítségével sikerült megmenekülnie az üldözői elől, és még kincset is talált, aminek segítségével új életet kezdhetett. A mese végén egyszerűen megvárta, míg a gonosz főnök elhalálozik, és aztán feleségül vette a szerelmét.
Érdekes történet szólt arról, hogyan vesztette el egy falu a gazdagságát, amit a közeli tóban lakó szellemektől kapott. A szellemek minden évben, a megfelelő áldozatokért cserébe, bőséges ajándékokat küldtek a tóból - edényeket, fegyvereket, ruhákat, stb. - azzal a kikötéssel, hogy ilyenkor zenész nem mehet a víz közelébe. Egy gőgös főpap azonban teljes zenei kísérettel vonult le a tópartra - és a szellemek örökre visszavették az ajándékaikat.
Tetszett a sztori és a tanulság is A kos és a leopárd meséjében. A leopárd (a király jobbkeze, avagy jobb mancsa) megpróbálta bemártani a kost az oroszlánnál, az állatok királyánál mindenféle hamis vádakkal. A kos pártját barátja, a hiéna fogta, aki biztatta, hogy álljon ki magáért. Amikor végül párbajra került a sor, a kos legyőzte a leopárdot, de a hiéna visszafogta attól, hogy meg is ölje. A mese szerint a tanulság: ostobaság irigykedni valakire azért, mert a főnököd szereti.



Meglepő motívum volt a sétáló fa, ami azzal választotta meg a faluja következő főnökét, hogy odasétált a háza elé (és ha nem volt a faluban megfelelő jelölt, akkor addig várt, amíg került egy).

Kapcsolatok

Eredeti dilemma-mese formájában bukkant fel a "három mágikus tárgy" mesetípusa. Itt négy ikertestvér indult neki a világnak, és egy másik faluban mágiát tanultak - a szokásos repülés, távolba látás, gyógyítás mellett a negyedik megtanult földeket termővé tenni. Miután közösen megmentették az apjuk életét és vagyonát, a mesemondó felteszi a kérdést: melyikük tette a legtöbbet?
Érdekes formában jelent meg Az oroszlán és az egér sztorija - itt is kiszabadította ugyan az egér (avagy patkány) az állatok királyát, de az hála helyett cserben hagyta, az egér meg hazamenekült, azon duzzogva, hogy milyen hálátlanok az erős állatok...

Hova tovább?
Libériába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése