2019. október 12., szombat

Kutyák, kakasok, teknősök (Népmesék nyomában a világ körül 138. - São Tomé és Príncipe)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.



Sajnos megint egy olyan országhoz érkeztünk, ahonnan nem sikerült teljes könyvet beszerezem. Keresgélésem eredményeképp végül az alábbi mesékre bukkantam:

Mióta nem beszélnek a kutyák
Azóta, amióta az egyikük segített cipekedni a gazdájának, azzal a feltétellel, hogy nem árulja el senkinek, ki jött a segítségére. A gazda felesége azonban kiszedte a titkot a férjéből, és a kutyák annyira megsértődtek, hogy azóta nem beszélnek.
(Ezt a sztorit egyébként két verzióban is megtaláltam)

A ravasz teknős
Teknős elnyeri a király lányának a kezét egy fogadással, mely szerint a csirkék sohasem laknak jól.

A kakasok szigete
Réges-régen São Tomé szigetét kakasok lakták, akik boldogan és zajosan éltek, és a folytonos kukorékolástól meg lehetett süketülni. Voltak, akik szerették a hangot, voltak, akik elviselték, de volt egy olyan csoport is, akik utálták. Utóbbiak háborúval fenyegették meg a jókedvű kakasokat, akik erre egy fekete kakas vezetésével mind elköltöztek más vidékre.
(Ezt is megtaláltam több forrásból)

Találtam egy utalást egy "Teknős és Nyúl versenyt fut" mesére is, mivel a források szerint a szigeteknek is Teknős a fő bajkeverője.

Az álomfejtő teknős
Teknős azzal dicsekszik, hogy bárkinek ki tudja találni az álmát. Végül a császár próbára teszi, fejvesztés terhe mellett. Teknős erre sok színes tollal madárnak álcázza magát, és titokban kihallgatja a császárt, aki az álmáról beszél, így meg tudja fejteni, hogy az álom egy kenyérfa-gyümölcsről szólt.

Amador király legendája
Legendák emlékeznek meg az 1595-ös rabszolgalázadásról, melyet egy Amador nevű férfi vezetett, és bár a portugálok a következő évben leverték a lázadást és kivégezték a királyt, az alakja mégis bevonult a helyi hagyomány hőseinek sorába.

Hova tovább?
Angolába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése