2021. augusztus 14., szombat

Küzdelem a boldogságért égen-földön (Kínai kisebbségek meséi 14. - Bouyei)

A Népmesék nyomában a világ körül kihívás folytatásaként belevágtam a kisebbségek és bennszülött népek meséibe. Elsőként a kínai kisebbségek kerülnek sorra. A korábbi bejegyzéseket itt találjátok, a Facebookon pedig itt követhetitek nyomon a sorozatot.

A bouyei (buyi) néphez megint csak több könyvből kellett összevadászni a meséket. Pedig nem is annyira kicsi kisebbség: csaknem hárommillióan élnek Dél-Kínában, főként Kujcsou tartomány területén.

Fénypontok

Szép és izgalmas történet volt a holdbéli szerelmesek, Yahkang és Cuhee legendája. Őket egy gonosz udvaronc még a halálból is üldözte: a számára elégetett áldozati pénzekkel megvesztegette a pokol elöljáróit, hogy veszejtsék el a szerelmeseket. A végén a Napisten sietett a segítségükre, és a két fiatal a holdon találhatott ismét egymásra - ott élnek azóta is.
Szintén feleségrablás állt a középpontjában annak a szép szerelmes történetnek, melyben egy kilencféle tollból készült varázslatos ing hozta meg a fiatalok számára a boldogságot. A feleség az égből szállt alá (érdekes módon nem más, mint maga a Szövőlány segítette), és amikor egy kapzsi földesúr el akarta őt venni a férjétől, a közösen készített tollruha erejét fordították ellene.
Szintén felbukkant a Szövőlány egy izgalmas helyi legendában, amelyben egy emberevő sárkánnyal küzdött meg, és a saját élete árán le is győzte a szörnyeteget (mindenféle mágikus szövőeszközök segítségével). 

Kapcsolatok

A bouyei hagyományban is szerepel történet arról, hogyan emelték fel az eget az emberek. Itt egy Liga (Lijia) nevű hős segítette őket ebben, aki aztán a saját testrészeiből teremtettégitesteket, és halála után minden porcikája valamiféle fontos dologgá (folyóvá, virággá, úttá, tehénné, stb.) változott.
Szép, klasszikus "égi menyasszony" mese magyarázta, miért mutattak be régen áldozatot a hatodik holdhónap hatodik napján egy folyóparti nagy szikla előtt. A történet egy holdbéli lányról szólt, aki fiút szült egy földi férfinak. A különleges képességű fiú megmenekült minden rá leselkedő veszélytől, és az égbe szállva megígérte, hogy vigyázni fog az emberekre. Egy másik legenda arról szólt, miért esznek bambuszlevélbe csomagolt rizst (zongzi) a bouyei emberek az év egy bizonyos napján, megemlékezve arra, amikor a kínai sereg ellen folyton őrt kellett állniuk, és az asszonyok hordták a férfiaknak az elemózsiát. Szintén legenda magyarázta az Ökörfesztivál eredetét, amit áprilisban tartanak. Itt egy szegénylegény tett szert varázslatos ökörre, amelynek segítségével nem csak meggazdagodott, de egy különös főzőverseny eredményeként feleséget is szerzett magának.
Ismét előkerült egy békavőlegény, valamint egy olyan mese is, ahol egy tigrist egy ravasz béka hívott ki versenyre, és le is győzte.

Ki a következő?
A szalar nép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése