2021. szeptember 11., szombat

Hősök, akiknek sokat köszönhetünk (Kínai kisebbségek meséi 18. - Hani)

A Népmesék nyomában a világ körül kihívás folytatásaként belevágtam a kisebbségek és bennszülött népek meséibe. Elsőként a kínai kisebbségek kerülnek sorra. A korábbi bejegyzéseket itt találjátok, a Facebookon pedig itt követhetitek nyomon a sorozatot.

A hani hagyományhoz sajnos megint nem találtam teljes kötetet, de több gyűjteményből sok meséjüket össze lehetett szemezgetni. A hanik Dél-Kínában és más délkelet-ázsiai országok területén élnek, és majdnem hárommillióan vannak. Többek között a népdalaikról, zenéjükről, táncaikról, és csodás ezüst ékszereikről híresek.

Fénypontok

A legszebb eredetmonda egy Yao nevű istennőről szólt, aki ellopta szigorú apjától a hasznos növények 77 magját, és az embereknek adta őket. Yaót büntetésből kutyává változtatták az égiek, hogy az emberekkel kelljen laknia. Hálából a hani emberek az aratási áldozat első tál ételét mindig a kutyáknak adják. Szintén az önzetlenségről szólt a legenda, amely a rizs eredetét magyarázta: egy megalázott szolgálólány jött rá először, hogy a rizs magja ehető. Amikor a kegyetlen királyné ki akarta belőle szedni a titkot, a lány először kieszközölte az összes szolgáló szabadon engedését, majd sikerült furfangos módon még a királynőtől is megszabadulnia.
Sok sárkányölő hőst megszégyenítő figura volt Nimaxingtian, aki a legenda szerint egy szemmel és egy, kés élességű füllel született. Két gonosz sárkányt győzött le azzal, hogy a szeméből vakító fénysugarakat lövellt, a fülével pedig feldarabolta az ellenséget. Szintén nagyon tetszett a hősnő Amatu legendája, aki először meggyőzött egy szörnyet, hogy emberek helyett teheneket egyen inkább, aztán a két fiát lánynak öltöztetve segített nekik végképp legyőzni a szörnyet.


Kapcsolatok

A haniknál is létezik a napok lelövéséről szóló mítosz: itt egy Erpupolo nevű íjász lőtt le kilenc napból nyolcat az égről, az utolsót pedig egy kakas csalogatta elő kukorékolásával (ami nem volt szép, de őszinte). Legenda magyarázta azt is, miért váltja egymást a nap és a hold rendszeresen: két bátor testvér, Ah Lang és Ah Ang, felrepült az égbe, hogy rávegye őket, ne összevissza keljenek fel. Az ő emlékükre minden tavasszal a hanik fesztivált is rendeznek.
A kultúrhéroszokat itt egy Maumay nevű, majomból lett hős képviselte, aki  legenda szerint ellopta az első rizsszemeket az égből, a saját és a lova élete árán. Egy másik történet egy Ahli nevű, madárból lett varázslatos fiúról szólt, aki utolsó erejével borvíz-forrást fakasztott az embereknek egy hegy oldalában.

Ki a következő?
A csinuo nép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése