2021. október 20., szerda

MythOff Kamaszoknak: Isteni házibuli Rákosligeten

Októberre jutott egy másik klassz fellépés is: a Csekovszky Árpád Művelődési Házból érkezett felkérés, hogy a Mítoszok Csatája csapata tartson egy MythOff-ot kamaszoknak. Nagy lelkesedéssel vállaltuk el. Ezúttal négy fővel és négy mítosszal készültünk, hogy beleférjünk a 90 perces időkeretbe; mindenki a kedvencei közül válogatott. A mítoszok előtt rövid bevezetőket is tartottunk, hogy megismertessük a hallgatóságot a történetek hátterével, eredetével. A művelődési ház színpadán volt profi fény és hangosítás, kaptunk öltözőt, és még teával is kínáltak minket. Igazán jó hangulatú délelőttnek néztünk elébe.

1. kör: Bajkeverők a buliban

Itt olyan történetek hangoztak el, amelyekben tricksterek szerepeltek kéretlen vendégként valamiféle lakomán. Részemről kezdésnek elmeséltem Thor esküvőjének északi mítoszát, mert nagyon szeretem, és mert általában jól működik kamasz közönségekkel. A kölykök közül többen már tudták, hogy kicsoda Thor és Loki. A másik sarokban Gregus László mesélt a kínai Majomkirályról, aki feldúlta a Jade Császár palotáját, és felfalta a halhatatlanság őszibarackjait.

A szavazó kérdés: Ha a büfében meg kellene küzdened az utolsó hamburgerért, kivel küzdenél meg inkább, Thorral vagy a Majomkirállyal?

A győztes: A többség Thor ellen szívesebben kiállna verekedni

2. kör: Elfelejtett istenek

Ebben a körben olyan mítoszok szerepeltek, amelyekben az emberek megfeledkeztek az isteneknek járó vendéglátásról - és megbűnhődtek érte. Varga-Fogarasi Szilvia egy Salamon-szigeteki mítoszt hozott, amelyben az istenek földrengést és cunamit támasztottak, hogy a fehér ember hitére tért halandókat megbüntessék. Nagy Enikő a görög mitológiából mesélte Philemon és Baukisz csodaszép történetét, akik megvendégelték Zeuszt és Hermészt, és ezért megúszták az istenek által keltett árvizet.

A szavazó kérdés: Ha éttermed lenne, és egyszerre toppannának be a görög és a Salamon-szigeteki istenek, melyiküket szolgálnád ki hamarabb?

A győztes: A görög istenek

A szavazás színes papírokkal zajlott, amikre mindenki felírhatta a nevét is. A díjak a görög istenek eledelét idézték: nektár (barackból), és ambrózia (avagy bébipapi). Egy adagot kisorsoltunk a közönség tagjai között, majd úgy döntöttünk, kisorsoljuk a másik kettőt is. Így végül a kamaszok négy mítosszal és három adag baracklével/bébipapival gazdagabban távozhattak a művelődési házból. 

Rendeljetek MythOff-ot kamaszoknak, ígérjük, nagy élmény lesz :)

(A Mítoszok Csatája hírlevélre itt tudtok feliratkozni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése