2013. április 1., hétfő

Húsvéti mise síppal, dobbal, nagyképernyővel

Húsvét vasárnap alkalmából Cathy és én meghívást kaptunk Trae barátunktól reggeli misére. Mivel mindketten katolikus lejányokként nevelkedtünk, eddig nem volt részünk valódi déli protestáns istentiszteletben - így természetesen igent mondtunk az alkalomra. Cathy kissé aggódott hogy esetleg kígyókkal lesz dolgunk, vagy, még rosszabb, tapsolni kell majd a templomban. Ez utóbbi félelme hamar valósággá vált.
A templom hatalmas modern épület volt még nagyobb parkolóval, amit már fél órával az istentisztelet előtt dugig megtöltöttek a családi járművek és a felügyeletlenül szaladgáló, felszalagozott óvodások. Becsületére legyen mondva a felekezetnek minden gyereket gondosan felcímkéztek; a kis kabátok és kardigánok hátán tenyérnyi matricák ékeskedtek a gyermek és a szülők nevével és a vészhelyzet esetén hívandó telefonszámokkal. Mise alatt a gyerekeknek külön lelkész tartott foglalkozást a tornateremben.
(Igen, van a templomnak tornaterme. Ép testben ép lélek. Ez itt az inspirációs keresztény birkózóbajnokságok hazája, kérem.)
A templom nagytermében párnázott székek végtelen sorai fogadtak bennünket, amiket csak időnként szakított meg egy-egy kameraállvány. A nézőtéren emberek százai gyülekeztek színes tavaszi ruhákban és virágos kalapokban; mosolyogva ráztak kezet ismerőssel és vendéggel egyaránt, boldog húsvétot kívántak egymásnak, fotózkodtak a dekorációnak szánt liliomok előtt, és egyáltalán nagyon vígan voltak. A terem egyik végében szabályos színpad terpeszkedett amit három lépcsőfok választott el a hívektől. A színpadon egy teljes zenekar kapott helyet, a kongadoboktól az elektromos gitárokon keresztül a szintetizátorig, valamint egy sor mikrofon és egy kisebb pódium. A színpad mögött három óriási kivetítő ismételte a fontosabb tudnivalókat, mint például kapcsold ki a telefonod, ne hozz be ételt és kávét, és hogy a tíz éven aluli gyermekek a tornateremben elhelyezhetők. Ennek ellenére rengeteg gyerek és kisbaba tobzódott a tömegben, és senkinek nem volt ellenvetése. Öt perccel kezdés előtt elindult a képernyőkön a visszaszámlálás, mire mindenki gyorsan megtalálta a helyét, és mi is felkészültünk lelkiekben a húsvéti spirituális élményre.
Az istentisztelet első fél órája kizárólag zenéből állt. A zenekar és kórus a gospel, a rock és a popzene háromszögén belül mozgott. Amint elhangzottak az első dal nyitó akkordjai a tömeg egy emberként ugrott talpra. Eleinte csak tapsoltak és integettek, de hamarosan táncolni is elkezdett mindenki, aki meg nem tudott, az egy helyben ugrált fel és le. És nem csak a gyerekek meg a tinédzserek, hanem a tisztességben megőszült nyugdíjasok is! A hangulat hamar magával ragadott minket is, és az elkövetkező fél órát tapsolással és táncolással töltöttük. Ezek után rövid szünet következett, mindenkit üdvözöltek a templomban, majd átadták a színpadot egy hölgynek, aki azonnal neki is állt hangerővel és energiával lebontani a mennyezetet. Az egy dolog, hogy a gospel jó dolog, az meg egy másik, hogy én fehér hölgyből ilyen hangot kijönni még nem hallottam, pláne nem élőben, Tennessee alsói vidéki vasárnapi istentisztelet közben. Hű. Valahányszor a zene hangosabb lett, vagy hosszabb kitartott hangok hangzottak el, több tucat hívő ugrott talpra, mintha a zene emelte volna fel őket izomból, és a tenyerüket az ég felé emelve mutatták, mennyire magával ragadta őket az élmény. Pislogtam.
Az ének és zene végeztével kifáradva rogytunk le a székekre, a színpadot pedig átadták a beszédesebb fellépőknek. Ez már amerikai tévéből jóval ismertebb élmény volt, bár élőben nem kevésbé meglepő. Először egy jól öltözött fiatal házaspár kapta meg a mikrofont, akik imát mondtak az egybegyűltekért, és a férj hosszasan megköszönte a közösség támogatását a drogokkal vívott harcához. Miután mindketten tanúságot tettek a hit ereje mellett, felbukkant végül a lelkész is, egy fehér hajú, öltönyös úriember, aki igét hirdetett a szószékről. Kedves, mosolygós, közvetlen ember volt, de fél órás prédikációjába annyi energia szorult, mint máshol egy egész rock koncertbe. A remény erejéről beszélt ószövetségi példázatokon keresztül és arról, hogyan tud a legkilátástalanabb helyzet is megváltozni a legváratlanabb pillanatban. A prédikációban sok humor volt, sok meggyőző erő, sok közvetlenség, és rengeteg körbe-körbe szaladgálás. Az energikusabb részeknél megint csak talpra ugráltak itt-ott a lelkesebb hívek és hangos hallelujákat kiabáltak bele a beszédbe a kezeiket lengetve. Engem mind a prédikáció, mind pedig maga az élmény végtelenül szórakoztatott.
A prédikáció után már csak egy rövid közös ima volt hátra, és mehetett útjára a gyülekezet. A lelkész körbeszaladt és az ajtóban vár minket; egyenként kezet fogott minden távozóval és boldog húsvétot kívánt. Vigyorgós ünnepi hangulatban hagytuk el a templomot.
Katolikus vagy sem, meg kell állapítanom, hogy a vallásos ünneplés összes módja közül valószínűleg még mindig a zene áll a legközelebb a szívemhez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése