2013. április 12., péntek

Mítoszok csatája - vissza a gyökerekhez

Ismét egy új hónap, ismét MythOff USA. Mivel (bizonyos keretek között) a szervezőknek szabad keze van a verseny alakításában, megint kipróbáltunk valami újat: mind a nyolc résztvevő mesemondó a saját kultúrájából választott történetet.
Amerikában ez külön vicces ötlet, mivel a legtöbb amcsi mesemondó enyhén szólva is keverék. Mesemondó körökben ez annyit tesz, van miből válogatniuk: amíg én vér szerint magyar, német és szláv mítoszokra szorítkoztam, addig előttük gyakorlatilag nyitva állt egész Európa.
És természetesen nem minden mesemondó volt amerikai.

A rendezvényre ezúttal egy újabb bárban került sor, amit a tulaj kedvesen és előzékenyen a rendelkezésünkre bocsátott. Fogalma se volt róla, mi az a mesemondás, de türelmesen segédkezett az előkészületekben, és amint elkezdődött a verseny, feszült figyelemmel hallgatott végig minden történetet a bárpultra könyökölve. A végére teljesen megtérítettük.

Nyolc mesemondó versenyzett négy kategóriában, az alábbi felállásban:

Isteni Bölcsesség - Míg Joshua Taliesin legendáját mesélte a Bölcsesség Italáról, addig Paul egyenesen a Bibliáig nyúlt vissza (bátor húzás Délen mitológiának nevezni a Bibliát, féltünk is egy kicsit hogy meglincselik), és elmesélte hogy bár enni tilos volt a Tudás Fájáról, az elszívását nem tiltotta meg senki. Ezt is megtekertük.

Eget Rengető Szerelem - Travis barátunk saját indián gyökereit kutatva talált rá egy nagyon szép, Rómeó és Júlia történetét idéző legendára (ami, mivel a családoknak kicsivel több esze volt, nem végződik tragédiában). Sam, aki egyenesen Iránból érkezett, egy perzsa mítoszt mesélt, amitől egészen elolvadtunk. Szívem csücske.

Égi büntetés - Carolina egy dél-amerikai mítoszt mesélt az Élet Fájáról (amit ez esetben nem szívott el senki) és arról, hogy vesztettük el. A másik sarokban én szálltam harcba, Attilával és az Isten Kardjával, amin jókat derült mindenki, bár fogalmam sincs, miért. A perzsa küldöttség külön szerette.

Szerelmi sokszögek és édes bosszú - Viking vs viking csatába torkollt az est utolsó köre: Meg a Niebelung-énekből hozott egy darabot, Cathy Jo meg Loki, Thor és Sif hármasáról mesélt. Nehéz volt eldönteni, melyiket élveztük jobban.

Még egy MythOff van hátra a félév végéig. Ha csak fele olyan jó lesz, mint ez volt, már megérte belevágni... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése