2015. november 6., péntek

Feminista Magyar Népmesék (új blogsorozat!)

Úgy döntöttem, új sorozatot indítok a magyar blogomon is; az angol blogon mindkettő elég jó móka, itt meg egy ideje meglehetősen kevesen írtam. 
*dobpergés, zászlófelvonás*

FEMINISTA MAGYAR NÉPMESÉK

Miért?
Mert az EMMI kihirdette a magyar népmesekincs terjesztéséről szóló programját (Minden este népmese), ami papíron remek ötlet, és reméljük, sok jó dolog kisül majd belőle. Mivel a program része a annak felismerése, hogy "a mesék döntő szerepet játszanak az egyéni identitás megteremtésében és formálásában, helyreállításában," nagyon fontos, hogy vessünk rá egy pillantást, milyen értékeket közvetítenek a leggyakrabban mesélt történetek.
Szeretnék a sorozatba kevésbé ismert, a "Magyar Népmesék" kánonból kieső történeteket felkutatni, amik feminista értékeket, minden nem számára egyaránt fontos és előre mutató üzeneteket tartalmaznak.

Mikor?
Jövő héttől kezdődően minden szerdán.

Milyen formában?
Minden meséhez megadom majd a vonatkozó forrást vagy forrásokat; teljes szöveget nem fogok közölni, mert legtöbbjük túl hosszú lenne, de a bejegyzés tartalmaz majd egy rövid összefoglalót. A forrásokon és a történeten kívül írok egy rövid értekezést arról is, mitől "feminista" a mese, és mely részletei lehetnek különösen érdekesek szülők és mesemondók számára.
(A meséket nem fogom átírni, hogy "feministábbak" legyenek. Ezt már minden mesemondó saját ízlésére bízom.)

Mi az, hogy "feminista népmese"?
A "feminista" jelző alatt értek minden olyan történetet, ami a nemi egyenjogúságot, a nők iránti tiszteletet, szex-pozitív hozzáállást és árnyaltabb nemi szerepek elfogadását szorgalmazza (direkt vagy szimbolikus formában). Külön figyelmet fordítok majd az önálló, érdekes, magabiztos női karakterekre a mesékben, valamint az anya- és feleségszerepen kívül eső, független életúttal rendelkező lányokra is.
Nem feltétel, hogy a fent említett értékek a történet fő vonalát alkossák; szeretnék kiemelni néhány olyan mesét is, melynek mellékszereplőit, apróbb részleteit érdemes alaposabban szemügyre venni.

(Zárójelben a későn érkezők kedvéért: Amit NEM értek "feminista" mese alatt, az az, hogy ezek a történetek csak lányoknak, nőknek, vagy lányos szülőknek szólnának. Sőt. Szerintem már gyermekkorban is nagyon fontos, hogy nemre való tekintet nélkül mindenki találkozzon a nőiesség formáinak és a nemi szerepeknek lehető legszélesebb skálájával)

Muszáj egyes meséket így megkülönböztetni?
Nem, nem muszáj. Csak épp kedvem támadt.

Minden érdeklődőt szeretettel várok a blogon november 11-én!


2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a kezdeményezéshez és nagyon boldog vagyok, hogy muníciót kapok a mindennapi mesékhez! Átnevezésekkel, spontán módosításokkal evickélek át az esti mesélésen, hogy a gyerekeim kiegyensúlyozott világ-mintát kaphassanak. A magyar népmeséket pedig kerülöm, mint a tüzet... Egyszóval köszönöm előre is és alig várom az első "eresztést" :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nagyon örülök ennek a gyűjtésnek, mert szerettem a népmeséket, de miután felnőtt fejjel újrahallgattam őket, úgy döntöttem, hogy talán mégse ebből kéne tanulnia a lányomnak. Ezzel a gyűjtéssel viszont újra kedvet kaptam! Ugye lesz ebből könyv?

    VálaszTörlés