2019. február 23., szombat

Többet ésszel, mint ghúllal (Népmesék nyomában a világ körül 112. - Líbia)

Ismét szombat, ismét Népmesék nyomában a világ körülAki kíváncsi a kezdetekre, itt találja a bemutatkozó bejegyzést; a postokat követhetitek a NNyaVK Facebook oldalán is. A korábbi bejegyzések itt olvashatók.



Líbiából sajnos nem sikerült teljes mesegyűjteményt szereznem, ezért különböző forrásokból összevadásztam a következő hét történetet:

A vas mozsártörő és a szamárfejű lány
(Arab Folktales)
Varázslatos Menekülés egy ghúl elől, csak itt a lány nem elfelejtette a férjét a végén, hanem szamárfeje nőtt. A ghúl javára legyen mondva, idővel megbánta a tettét, és küldött egy tükröt a lánynak, amitől visszaváltozott. Éljenek a bűnbánó gonoszok.

Si'Djeha csodát tesz
(Arab Folktales)
Trickster-történet, klasszikus elemekkel, mint például a zsákból való kiszabadulás, vagy a helycserés menekülés a biztos halálból. Si'Dheja Észak-Afrika arab meséinek gyakori trickstere.

Isten majd megsegít
(Arab Folktales)
Egy szegény ember elhatározza, hogy ha egész nap ágyban fekszik, Isten akkor is megsegíti majd, és küld neki ennivalót. Egy sorozat véletlen folyamán valóra válik az állítása, és a család (önhibáján kívül) meggazdagodik.


Fatoom, a koldusok lánya
(The Bird)
Csizmás kandúrral kombinált krimi. Egy kolduslány elmenekül az anyjától, aki veri, és a király felesége lesz. Az anyja azonban utána jön, és addig mondogatja, hogy a lány koldusszázmazék, míg a lánya ki nem löki az ablakon. A titokban eltemetett anyából fa nő, ami egyre bizonygatja, hogy a királyné koldus, míg a lány kétségbeesésében azt nem találja mondani, hogy az apja palotája nagyobb, mint a királyé. A király erre elindul a feleségével megnézni a palotát; szerencsére felbukkan egy jóságos teknős, aki kerít gyorsan egyet, és így a királynéról nem derül ki, hogy hazudott. Meg egyébként az sem, hogy gyilkos.

Sabe'a sabaya
(Tripoli Post)
Ali Baba típusú mese. Két fivér közül az idősebbnek bölcs felesége van, aki megmondja neki, hogyan tud csodás kincseket ellopni a ghawal (ghúl?) szörnyek palotájából. Emberünk meg is gazdagszik, és az öccse irigy lesz rá. Bár neki is megpróbálják elmondani a lopás titkait, nem hallgat a bölcs tanácsra, aminek az lesz a vége, hogy a szörnyek megeszik, és csak a fejét hagyják meg.

Bey szultán fiai
(Fairy Tales)
Klassz mese három királyfiról, akik elindulnak szerencsét próbálni. A két idősebb megelégszik a dzsinnektől szerzett arannyal, de a legkisebb egy királykisasszonyt szeretne feleségül. A dzsinn útba is igazítja, de útközben hajótörést szenved, és a Tenger Menyasszonya menti meg az életét. A sellő lánnyá változtatja a királyfit, hogy bemehessen a hárembe, és megismerhesse a királykisasszonyt - akiről kiderül, hogy szörnyű egy perszóna. A királyfi végül inkább visszatér a tengerbe, és feleségül veszi a sellőt. Na, így kellett volna végződnie a Kis Hableánynak...


Líbiai zsidó asszonyok
hagyományos viseletben
A diák, aki túlszárnyalta mesterét
(World Folklore for Storytellers)
Líbiai zsidó mese. Egy szegény legény elindul mesterséget tanulni, hogy feleségül vehesse a kormányzó lányát. Beáll az ördöghöz szolgálni, majd amikor rájön, hogy az ördög minden tanítványát megöli, a varázstudománya segítségével megszökik. A szokásos alakváltós üldözési jelenetek után (melynek során a lány gyűrű képében rejtegeti egy ideig) végül legyőzi a mesterét, és feleségül veheti a szerelmét.

Hova tovább?
Egyiptomba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése